Mamman upptäcker svarta prickar i bebisens näsborrar. Nu varnas alla för den här dolda faran i luften.

Kvällen innan hade Meghan nämligen tänt två doftljus hemma i lägenheten och låtit ljusen brinna i sex timmar. När hon nu upptäckte små svarta prickar i sonens näsa la hon ihop ett och ett och hämtade ljusens förpackning för att ta sig en noggrann titt. Där, på förpackningen, fanns en varning med liten text: ”Låt inte ljusen brinna mer än tre timmar åt gången”.

Doftljusen hade börjat producera sot som sedan hade spridits i rummet och som den lilla pojken sedan hade andats in.

LittleThings, som också rapporterar om händelsen, skriver att inandning av de små partiklarna kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, astma, bronkit och många andra luftvägssjukdomar. Man skriver vidare att ungefär 20 000 människor dör i förtid varje i år i USA till följd av att ha exponerats för dessa små sotpartiklar.

Dessutom beräknas sot ligga bakom ungefär 300 000 astmaanfall varje år och 2 miljoner förlorade arbetsdagar på grund av andningsproblem.

Då sotpartiklar är så små kan de vara direkt omöjliga att upptäcka i luften. Experter rekommenderar därför att man trimmar ljusets veke regelbundet och inte låter det brinna mer än några få timmar åt gången för att på så sätt förhindra att ljusen börjar sprida sot.

För Meghan och hennes son slutade det väl och båda mår bra. Men hon säger i en intervju att hon hädanefter kommer att titta en extra gång på de varningstexter som finns på ljusens förpackningar.

Mer information finns i det här nyhetsinslaget:

Exit mobile version