Sluta svära i SVT! – 1 av 3 svenskar vill tvätta munnen på public service med tvål

”Melo-fucking-difestivalen”, sjöng programledarna i öppningsnumret av årets melodifestival i SVT, en mening som fick en hel del kritik i SVT:s Facebookflöde. ”Vulgärt, smaklöst och fruktansvärt omoget…! Skärp er”, var bara en av kommentarerna som SVT fick utstå på nätet, tillsammans med negativa reaktioner på att ordet ”fuck” förekom i programmet, det skriver bland annat Aftonbladet

Svordomar i SVT har blivit vanligare de senaste åren, vilket fick opinionsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Newsner att fråga om svenskarna tycker att det är för mycket svordomar i programmen på SVT. 

Av de 507 kvinnor och män som tillfrågades svarade majoriteten att de inte tycker att det är för mycket svordomar i SVT, men utifrån åldrar att döma var många oense. 

Av de som deltog i studien var 162 personer 60 år eller äldre, av dessa tyckte 38% att det svärs för mycket i programmen på SVT. Denna åldersgrupp var också den som var överrepresenterad i studien.

Mest överens var yngsta åldersgruppen (18-29 år), av dem tyckte hela 58% att det inte alls är för mycket svordomar i programmen på SVT. 

Summa summarum är att majoriteten av personer över 60 år tycker att det är för mycket svordomar i programmen på SVT, och de under 60 år tycker inte att det är det. 

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16-17 februari 2017 har sammanlagt 507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. 

Vad tycker du, är de för mycket svordomar i SVT? dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Exit mobile version