Nya varningen: Fästing med farligare virus sprider sig i Sverige

fästing, fästingbett

Foto: Shutterstock

Med sommaren på ingång startar nu den mest intensiva fästingsäsongen. Som vanligt gäller det att bära heltäckande kläder när man vistas i skog och natur, liksom att alltid inspektera sig efter att man har varit ute för att undvika fästingbett.

De två vanligaste sjukdomarna som kan spridas med fästingar i Sverige är infektionssjukdomen borrelia och hjärninflammationen TBE.

Men nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att en fästing som bär på en farligare typ av TBE-virus kan sprida sig i Sverige.

Sprider sig till nya områden

Viruset kommer från tajgafästingen, som tidigare bara har funnits längs Norrlandskusten i Sverige. Vid insamlingen ifjol hittades dock tajgafästingen även i andra områden i Sverige.

”Från insamlingen 2018 har SVA fått in ett 20-tal tajgafästingar från norrländska kommuner både vid kusten och från inlandet. Fynden från inlandskommunerna ger indikationer på att tajgafästingen troligen har spridit sig till nya områden för Sverige”, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Tajgafästingen kan förutom TBE, fästingburen hjärninflammation, också bära på andra smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma.

Här letar man fynd

Nu uppmanas allmänheten i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län att hjälpa till i en ny insamling av tajgafästingen.

”Fästingen får gärna ha suttit på tama eller vilda djur, människa eller hittas fri i miljön”, skriver man i ett pressmeddelande.

Om man gör ett fynd och vill skicka in det till SVA, uppmanas man att förpacka fästingen i en väl försluten plastpåse och därefter ytterligare en plastpåse. Om fästingen fortfarande lever uppmanas man att först lägga fästingen i frysen en timme.

SVA:s hemsida kan man läsa mer om hur förpackningen ska märkas innan den skickas iväg. Där ska också ett webbformulär fyllas i.

DELA gärna vidare för att uppmärksamma andra!

Fästingbett: Slipp dem i sommar med enkla knepen

Exit mobile version