Många har tolkat ”O helga natt” – men ingen är i närheten av Jussi Björling

Det finns många tolkningar av julklassikern ”O helga natt” – och väldigt många bra sådana. Ta bara gruppen Home Free vars unika tolkning verkligen får mig att längta till julen. Men den bästa tolkningen av alla? Det gör den svenske tenoren Jussi Björling.

Ingen sjunger den som Jussi. En gudabenådad röst som lämnade oss alldeles för tidigt.

Jussi Björling föddes den 5 februari 1911 i Borlänge. Han, och sina två bröder Olle och Gösta, skolades tidigt i sång av sin far, sångaren David Björling. Redan i tonåren blev Jussi uppmärksammad och antagen till Stockholms musikkonservatorium. Resten är, som man brukar säga, historia.

Debuten på Kungliga Teatern i Stockholm skedde sommaren 1930, där i huvudrollen som Don Ottavio i Mozarts Don Juan.

Wikipedia

När Jussi Björling lämnade jordelivet i mars 1960, endast 49 år gammal, sörjde Sverige en oefterhärmlig röst som vi aldrig kommer uppleva igen. Den som allra bäst beskrivit den svenske tenorens storhet är nog Luciano Pavarotti.

”När jag ska öva in en ny opera så lyssnar jag först på hur Jussi Björling gjorde den. Han röst var unik, och det är hans väg jag vill vandra. Jag skulle mer än något annat önska att människor jämförde mig med Jussi Björling. Det är så jag strävar efter att sjunga”, säger operaikonen i en intervju med Svenska Dagbladet.

Just nu kanske Jussi sjunger för änglarna där i himlen, men här på jorden kommer vi ju aldrig att glömma honom. Hans verk kommer att leva kvar för alltid – och varje jul kommer hans version av ”O helga natt” att spelas ute i de svenska stugorna.

Lyssna på den här nedanför ackompanjerat av vackra bilder på vårt svenska landskap.

Jag hoppas att dagens unga kan få ta del av Jussis verk, och förstå vilken enastående artist han var. Dela gärna det här så kan vi se till så att det blir verklighet. Jussi var onekligen unik.