Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

1974 övergavs den japanska ön helt. 42 år senare får bilderna på den förbjudna platsen en hel värld att förbluffas.

Utanför Nagasaki i Japan ligger en märklig ö som bär på en mycket speciell historia. Den lilla klippön kallas Hashima och var bebodd från 1887 till 1974, av kolgruvearbetare och deras familjen. År 1916 bröts 150 000 ton kol per år och över 3 000 personer bodde på ön. I takt med att befolkningen ökade byggdes också ett bostadshus i armerad betong, Japans första större betongbyggnad. I slutet av 1950-talet blomstrade ön ut ordentligt och nådde sin topp vad det gäller befolkning. Över 5 000 personer bodde då på ön, som fungerade som ett minisamhälle med skolor, sjukhus, biograf, affärer, barer och restauranger. All bebyggelse var sammanbunden med ett labyrintliknande system av trappor och korridorer. Tre femtedelar av öns yta bestod av bostäder och de återstående två femtedelarna var ägnade åt gruvindustrin. Den 6,3 hektar stora ön var 1959 världens mest tätbefolkade område Men 15 år senare, 1974, övergavs ön helt. Numera råder landstigningsförbud råder på stora delar av ön, men vissa delar går fortfarande att besöka. Bilderna inifrån den spöklika ön är verkligen fascinerade och jag kan bara inte låta bli att dela med mig av detta.  

Hashima, eller ”Spökön” som den också kallas, ligger 15 kilometer utanför Nagasakis kust i sydvästra Japan. Ön påminner till utseende väldigt mycket om ett gammalt slagskepp. Japanerna kallar den därför även Gunkanjima, ”Slagskeppsön”. En gång i tiden misstogs ön för en fiendeskepp och torpederades av den amerikanska flottan.

wikipedia

hasima

När japanerna hittade högkvalitativt kol på den närliggande ön Takashima förstod man att området runt var fullt av denna betydande energikälla. Snart gjordes också tester på Hashima.

wikipedia

hashima2

År 1887 togs ett schakt upp på den dittills obebodda lilla klippön. Tre år senare köptes ön upp av Mitsubishi och då satte byggandet fart på ön. Hashima blev en symbol för den snabba industrialisering av Japan.

coalmine

Ön kryllar av historiskt betydelsefulla byggnader. Bland annat byggdes Japans första bostadhus i betong på ön, 9 våningar högt. Tanken var att det stryktåliga materialet skulle stå emot tyfoner. Runt hela ön byggdes även en hög mur, också i betong, som skydd mot vädrets makter.

house1

Höjdpunkten för ön nåddes 1959. Då hade Hashima en befolkning på 5 259 personer, vilket gjorde ön till världens mest tättbefolkade område per kvadratmeter.

imgur

hashima4

Invånarna behövde inte åka till fastlandet för att roa sig. På ön fanns både skolor, restauranger, biografer och affärer.

imgur

takki

Under andra världskriget användes både kinesiska och koreanska krigsfångar som arbetskraft i kolgruvan. När Japan 2009 begäran att Hashima skulle läggas till på listan över Unescos världsarvs motsatte sig de sydkoreanska myndigheterna detta, på grund av hur koreanska och kinesiska tvångsarbetare användes på ön före och under världskriget.

imgur

hasi8

De koreanska slavarbetarna på Hashima byggde bland annat den mur som går runt ön. Det sägs att flera av dem ligger begravda i muren…

imgur

haha1

När olja började ersätta kol i Japan på 1960-talet, stängdes kolgruvor över hela landet. Hashima-gruvan och när den stängdes 1974 övergavs ön i rasande takt.

house1

Människorna flyttade helt enkelt härifrån, eftersom det inte fanns några jobb kvar. På några år förvandlades Hashsima till en spök-ö.

imgur

hasi9

Nu är det naturen som härskar här. I 35 år var ön helt stängd för besökare. Ön ägdes av Mitsubishi fram till 2002, då den frivilligt överfördes till Takashima stad.

imgur

nature1

År 1970 gick 12 turer med båt in till fastlandet. Det tog 50 minuter att resa från ön till storstaden Nagasaki. När alla invånare lämnade ön avbröts förbindelser.

imgur

make99

Att ta sig i land på Hashima var länge olagligt och vattnet omkring ön patrullerades av den japanska kustbevakningen.

imgur

ding1

Trots att man riskerade 30 dagar i fängelse och utvisning från landet, dök det ändå upp bilder från oönskade besökare som tagit sig iland på ön, illegalt.

imgur

illegall

Först våren 2009 öppnades vissa delar av ön upp för besökare.

imgur

island

Och de som steg i land fick sig en ytterst spöklik och märklig syn. Tänk att ingen människa varit här på över 35 år!

imgur

hash11

Med sitt speciella utseende och sin fascinerande historia lockar ön fler turister för varje går. Det går guidade turer från Nagasaki.

imgur

garunt1

Tanken var att ön skulle bli tillgänglig mycket tidigare än 2009, men eftersom många av de fallfärdiga byggnaderna höll på att kollapsa sköts tidsplanen upp.

imgur

majja1

Besökarna kan dock bara bara besöka ön vissa tidpunkter. Större delen av året är det väldigt svårt att ta sig ut till Hashima, på grund av områdets hårda väder.

imgur

hassa

De som lyckas ta sig till ön lär i alla fall få sig en upplevelse de sent glömmer…

imgur

meaow

Att gå in bland byggnaderna på ön är dock förbjudet på grund av rasrisken, men många ignorerar detta.

galen1

De som ändå tar sig in bland bostadshusen kan göra fynd från alla de människor som en gång bodde här.

imgur

stader1

På senare år har ön blivit alltmer känd. Bland annat eftersom och några scener från James Bond-filmen Skyfall spelades in här.

imgur

skyfall

Visst är det ett fascinerade ställe?

imgur

pool1

Jag hade i alla fall velat åka hit någon gång!

imgur

slutbild1

I klippet här under kan du se hur det såg ut när ett team från Google street view vandrade runt på ön.

Dela gärna vidare detta om du vill att fler av dina vänner ska få upptäcka den här fascinerande japanska ön!