11 skäl till varför du aldrig någonsin borde slänga tepåsen i soporna igen

Jag är en storkonsument av kaffe, men på vardagskvällarna brukar jag alltid dricka te.

Det är alltid en mysig känsla att sätta på vattenkokaren och sedan ta plocka fram en påse av mitt underbara, väldoftande favoritte.

Jag tror knappast jag är ensam om att slänga min gamla tepåse i sopkorgen när jag druckit upp. 

Men efter att ha läst detta kommer jag dock fundera på en och två gånger innan jag väljer att dumpa tepåsen i soporna igen… 

1. Mot skador på huden

Ta en tepåse fylld med svart te och skölj den med kallvatten.

Då kommer den vara din bästa vän för när du har bränt dig i solen under en varm sommardag eller på utlandsresan. Teet innehåller nämligen ämnet tannin, som hjälper huden att läka och ger en långvarig svalkande känsla.

Flickr/hawk684

2. Mot fotsvett

Oavsett om vi gillar det eller inte så har vi alla mer eller mindre fotsvett. Och använder man vissa skor mer än andra finns risken att de börjar lukta.

Men lösningen finns bara en tepåse bort. Men i det här fallet ska inte tepåsen vara använd. Torra tepåsar är nämligen strålande på att absorbera lukt. Ett perfekt knep för gymnastikskorna.

viralportal.net

3. Förebygger vårtor

Visste du att grönt te innehåller antioxidanter som kan förebygga vårtor? Ta en använd tepåse efter den kallnat och fäst ovanpå vårtan.

Efter 15 minuter tar du bort tepåsen och ersätter den med en ny. Låt den ligga på i ytterligare 15 min. Vänta några dagar och sedan kan vårtan falla av.

onegoodthingbyjillee.com

4. Lindrar brännsår

Samma tepåsar som du bevarar i kylskåpet för att lindra svullna ögon kan du använda på det här sättet.

Att råka bränna sig i köket kan ju hände lite tätt som tätt och då fungerar tepåsarna alldeles utmärkt.

Tepåsar är även utmärkt som svalka om du slinter med rakhyveln och råka få ett litet skärsår. 

Youtube

5. Mot påsar under ögonen

Ämnet tannin, som finns i svart te, kan också hjälpa mot svullna och trött påsar under ögonen. Nästa gång du dricker en kopp te så spara tepåsen.

Lägg den i en liten behållare och lägg i kylskåpet en eller två dagar. Sedan när du känner att det är dags att göra något under påsarna under ögonen är det bara plocka fram tepåsarna från kylskåpet.

Flickr/AmandaG

6. Underverk i trädgården

Gillar du att påta i trädgården ska du aldrig slänga använda tepåsar! Tanninet som finns i teet sänker nämligen pH-värdet i jorden, och ett lägre ph-värde förebygger att det växer svamp runt roten på växten.

Om du planterar en ny växt i trädgården, placera tepåsen (alternativt teblad) i marken i närheten av roten och sedan är det bara att vänta på det vackra resultatet.

Youtube/Pixabay

7. Löser fettfläckar

Ska du låta disken ligga i blöt på grund av svåra fläckar?

Släng i några gamla tepåsar där också! Då kommer fläckarna att vara mycket enklare att få bort.

Youtube

8. Lindrar tandvärk

Tepåsar kan användas på samma sätt som en kompress, efter att du har varit hos tandläkaren.

Tanniner i teet hjälper till att minska blodflödet och kan reducerar svullnaden. 

Twitter

9. Rengör spegeln

En skinande badrumsspegel är ju aldrig fel, men ack så svårt att få till ibland.

Ett alterantiv kan vara att ta hjälp av tepåsar, för att få till önskat resultat. 

Koka en eller flera koppar te. Låt det kallna och sedan doppar du bara trasan i teet. Det kommer dessutom att lukta gott!

homesogood.com

10. Tvätta händerna

Har hackat lök och har svårt att få bort lukten? Du kanske har lagat mat som luktar väldigt starkt?

Prova gärna att tvätta händerna med en tepåse – precis som med illaluktande skor absorberar tepåsen lukten på ett effektivt sätt.

Youtube

11. Stärker håret

Det finns flera fördelar med att skölja håret med tevatten. Många säger sig ha upplevt att håret får ökad glans och få bort mjäll.

Prova att dagligen massera hårbotten med lite tevatten och låt det sitta i någon timme. Jag ska i alla fall ge det ett försök!

Shutterstock

Jag hade faktiskt ingen aning om att tepåsar kunde lösa så många vardagsproblem. Hädanefter ska jag tänka efter en extra gång innan mina tepåsar hamnar i soporna. 

Tveka inte att dela med dig av dessa 11 smarta knep på Facebook, så att alla dina vänner kan lära sig att återanvända tepåsar 🙂