8 tecken på att din kropp skriker efter hjälp

Vår kropp är på många sätt en fantastiskt mekanism, där massor av saker händer samtidigt.

Kroppen och hjärnan är skickliga på att signalera när den behöver hjälp.

Tyvärr kan vi också vara ganska duktiga på att ignonera dessa tecken eller symptom, vilket i sin tur kan leda till en rad hälsoproblem. 

Vissa saker kanske du kan leva med, men vi tänkte ändå berätta om några faror och varningssignaler som du borde vara extra uppmärksam på. 

1. Sömnlöshet, irritation och benkramper

brist
© Shutterstock

Om du ofta har kramp i benen eller svårt att sova kan det vara ett tecken på att kroppen behöver mer magnesium och kalium.

Försök att lägga till mer tomater, apelsiner, bananer eller spenat i dina dagliga diet. 

2. Torr hud

fisk9
© Shutterstock

Torr hud kan bero på flera saker, men bland annat kan det vara ett tydligt tecken på vitamin E-brist. Därför bör du överväga att äta mer grönsaker, olja, nötter och fisk.

3. Ständigt sötsug

flus
© Shutterstock

Om du plötsligt känner ett stark sötsug kan det bero på att du är stressad, deprimerad eller utmattad. Försök att hålla sötsuget i skick genom att istället äta lite mörk choklad eller honung, som är betydligt nyttigare alternativ än godis. 

Jämfört med vanlig mjölkchoklad har mörk choklad väldigt många positiva hälsoeffekter

4. Sugen på is

© Shutterstock

Ungefär var tredje svensk kvinna i fertil ålder lider av järnbrist, men ofta vet personen inte om det. Men om du ofta blir sugen på att äta is eller isglass kan du lida av anemi, järnbrist. 

De bästa järnkällorna är kött, ägg och skaldjur.

5. Blödande tandkött

© Shutterstock

Plötslig eller konstant blödning i tandköttet när du borstar tänderna kan vara kroppens sätt att varna C-vitaminbrist, skriver Tandvårdsskadeförbundet

Inkludera därför följande produkter i dina måltider: citrusfrukter, spenat, gröna och röda paprika, tomater, kål, blomkål och broccoli.

6. Sköra naglar 

© Shutterstock

Det som kommer ut ur kroppen i form av hår och naglar är ofta ett tecken på hur vi mår inuti. Frasiga och sköra naglar kan vara en signal på att du saknar välbehövlig B-vitamin. 

Försök att få i din mer mat och dryck som är fyllda med B-vitamin; mjölk, svamp, broccoli och potatis. 

7. Åldringsbåge

© Wikipedia

Sådana här ringar eller åldringsbågar kan förekomma hos personer över 50 år, och det är normalt.

Men om det visar sig hos yngre person, kan det vara ett tecken på höga kolesterolvärden.

8. ”Grekisk fot”

© Flickr/AndreaAllen

En ”grekisk fot” innebär att andra tån på foten, tå nummer två, eller pektån, är längre än stortån. Oftast är detta ingen större fara, men det kan tyvärr leda till en rad hälsoproblem.

Du kan bland annat drabbas av så kallad ”hammartå”, där en eller flera tår är krökta. En del får också ryggproblem, eftersom fotens balans blir annorlunda. 

Om du har en sådan här tå, var extra noggrann med vilka skor du väljer, eftersom besvären kan förvärras annars.

Dela gärna vidare denna artikel, så att fler kan lära sig upptäcka kroppens varningssignaler i tid. Om vi så bara kan hjälpa en medmänniska, är det värt det.