11-årige Willhelm kapade av sitt 80 cm långa hår – för att ge till cancersjuka barn: ”Stort hjärta”

Wilhelm Törnqvist

Foto: Privat

När Wilhelms mormor insjuknade i cancer och tappade håret bestämde sig den då 3-årige pojken för att spara ut sitt hår och själv donera det till cancersjuka barn. 

Idag, åtta år senare, har han skänkt 80 centimeter hår till en perukmakare.

Wilhelm Lira Törnfeldt var bara tre år när hans älskade mormor insjuknade i bröstcancer.

Mormorn tappade håret under behandlingen och fick senare en peruk, något som väckte många frågor och funderingar och den då 3-årige Wilhelm.

– Han undrade mycket över det där, och vi försökte svara. Han undrade bland annat om det var riktigt hår och när vi berättade att det var det och att människor kan donera sitt hår så bestämde han sig för att han ville göra det, berättar mamma Helena Törnfeldt.

Helena och Wilhelms pappa lät honom göra precis som han ville.

– Han sade ganska tidigt att han ville spara hår ner till fötterna, men vi visste inte riktigt om det skulle bli aktuellt, säger Helena till Newsner.

Det blev inte hela vägen ned till fötterna men nog så långt.

– Han sparade håret ned till knävecken och i höstas sade han att det var klart för att skänka, berättar Helena.

”Betyder mycket för honom”

Wilhelm bestämde sig tidigt för att det var sjuka barn som skulle få hans hår och i förra veckan gick han till en frisör och klippte sig.

– Det blev tio tjocka flätor som vi ska åka i väg och lämna in. Han ville vara med när vi lämnar håret, jag tror det är viktigt för honom att fullfölja det här, säger Helena till Newsner och tillägger:

– Hans mormor var en av de viktigaste personerna i hans liv, så det betyder mycket för honom att ha gjort det här.

När klasskompisarna fick höra anledningen bakom Wilhelms långa hår och varför han valt att klippa av sig det, hyllades han med en stor applåd.

– Han var väldigt förvånad över det, det har inte varit en så stor grej för honom egentligen. Men han blev också glad såklart, säger Helena.

Hyllas som hjälte

Helena delade med sig av sonens fina gest på Twitter och även där har Wilhelms beslut väckt starka reaktioner.

”Så omtänksam och klok unge. Så fint gjort!”, skriver en.

”Så fint”, skriver en annan.

”Vilken fantastisk människa”, skriver en tredje.

”En liten hjälte”, skriver en fjärde.

”Kommentera inte andras utseenden”

Men även om det i många fall varit positiva reaktioner så har kommentarerna om Wilhelms långa hår också varit tröttsamma.

– Det har ju varit hans signum ”pojken med långa håret”. Det är aldrig några barn som tyckt att det har varit konstigt, men vuxna har kommenterat och frågat varför jag tvingar mina barn att ha långt hår. Jag har aldrig tvingat någon, mina barn får göra precis som de vill. Till slut sade jag till förskolepersonalen och frågade om de frågade tjejerna lika mycket om deras hår, säger Helena.

– Jag tycker att vuxna ska sluta kommentera andras utseenden, man vet aldrig vilken anledning som ligger bakom.

Exit mobile version