11 personer som lurade hela världen.

Politiker, kolonisatörer och finanspersoner. Det finns många som gått till historien för sina lögner och bedrägerier. Här är några vi inte glömmer.    

Null

TV3:s nya program ”Min hemlighet” är en dramaserie om händelser som förändrade livet för alltid. Serien bygger på verkliga händelser från vanliga människors liv. Programmet sänds måndag-onsdag kl 22.00. (ANNONS från TV3)

1. Richard Nixon.

I november 1973 förnekade den amerikanska presidenten Richard Nixon all inblandning i Watergateskandalen med den klassiska frasen ”I’m not a crook”. Men grejen var ju att han var inblandad.
Källa: Time.

Bild: Imgur.

BRAnixon-imgur

2. Sinon.

Du måste vara en ganska våghalsig lögnare om du ska lyckas övertyga trojanerna att acceptera en stor mystisk gåva. Men det var exakt det som Sinon, en grekisk spion, gjorde. Han utgav sig för att vara en kvarlämnad slav och lurade trojanerna att acceptera en ihålig trähäst – som var fylld hemliga grekiska soldater. De plundrade staden och dödade både män och kvinnor.
Källa: Details.

BRA-trojashutterstock_225736225

3. Benedict Arnold.

Han var en amerikansk general som levde i mitten på 1700-talet. Men man kan inte säga att han har gått till historien för sina goda insatser. Han förrådde sitt land och den amerikanska självständigheten när han bytte sida till den brittiska armén. I USA kopplas hans namn ihop med landsförräderi och spioneri. Det är alltså inte så konstigt att kalla spioner för Benedict Arnolds.
Källa. Details.

BraenedBRAictshutterstock_252138733

4. Gregor MacGregor.

Den här skotske soldaten och kolonisatören var minsann inte rädd för att ta i. Efter att ha kommit hem till England från Sydamerika i början av 1800-talet sa han till européerna att han var ledaren i Poyais, en liten latinamerikansk nation. Det gjorde att massa personer investerade i landet. Men landet existerade inte, det var bara MacGregors påhitt. Detta hade aldrig hänt på Googles tid.
Källa: Details.

Bild: Details.

BRAGregorio_MacGregor_Thumb

5. Pinocchio.

Han kommer ju ursprungligen från en italiensk roman och sedan blev han känd med hjälp av Disney. Och det är ingen tvekan om att han är den mest uppenbara lögnaren av dem alla. Att han ändå fortsätter försöka hålla skenet uppe gör honom ännu djärvare.
Källa:Imdb.

Bild: Details.

BRALiars_Pinocchio_Thumb

6. Joakim Posener.

Bolagsplundringen av investmentbolaget Trustor 1997 är en av de mest uppmärksammade finanshärvorna i svensk historia. Enligt polisen var det finansmannen och juristen Joachim Posener som var hjärnan bakom brottet. Han försvann spårlöst medan flera andra personer fick skaka galler. Posener jagas inte i dag, polisen har sagt att de gett upp jakten på honom och på hans pengar.
Källa: Expressen.

Bild: Skärmdump från Expressen.

posener

7. Johan af Donner.

Röda korsets kommunikationschef och informations- och insamlingschef vid Cancerfonden lurade sina arbetsgivare under flera år. 2010 dömdes han till fem års fängelse för grovt bedrägeri och förskingring mot de båda organisationerna. Han hade svindlat sina arbetsgivare på nästan tio miljoner kronor.
Källa: Expressen.

Bild: Skärmdump från Aftonbladet.

BRA-afdonner

8. Bernard Madoff.

Den här storsvindlaren är i en klass för sig. Den amerikanska finansmannen, som drev kapitalmarknadsbolaget Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, lurade under decennier Wall Street, kändisar och nära vänner på ofattbara 500 miljarder kronor. 2009 dömdes han till 150 års fängelse.
Källa: Affärsvärlden.

Bild: Skärmdump från The Guardian.

BRA-madoff

9. Charles Ponzi.

Efter första världskriget ägnade han sig åt en viss typ av investeringsbedrägeri, som till och med har blivit uppkallat efter honom, Ponzinbedrägeri. Och, jo, man kan säga att Charles Ponzi blev förebild för vår tids bedragare.
Källa: Details.

Bild: Details.

BRALiars_Charles_Ponzi_Thumb

10.Ormen.

Eva må ha ätit äpplet , men det var ormen som ledde henne till trädet. Han var verkligen en riktig orm.
Källa: Details.

BRA-ormenshutterstock_93029326

11. Bill Clinton.

En annan politisk lögnare som klantade till det. ”I did not have sexual relations with that woman”, sa han och förnekade affären med Monica Lewinsky. Men vi vet ju alla hur det gick med det. Summan av kardemumman är väl att det Bill Clinton är mest känd för i dag är just den kärleksaffären.
Källa: Time.

BRA-clintonshutterstock_160848716

TV3:s nya program ”Min hemlighet” är en dramaserie om händelser som förändrade livet för alltid. Serien bygger på verkliga händelser från vanliga människors liv. Programmet sänds måndag-onsdag kl 22.00. (ANNONS från TV3)