18-åriga Lina gör succé som lucia – efter SVT:s historiska beslut

Foto: Hans-Olof Utsi/SVT

Välkommen du goda med ljuset hit!

Årets SVT-luciafirande i Jukkasjärvi blir historiskt.

– Vi är förstås glada att ha kunnat genomföra vår inspelning på ett säkert sätt, och att vi nu kan erbjuda tittarna ett stämningsfullt luciafirande. I en tid då det är det svårt att upprätthålla vanliga traditioner, känns det extra viktigt, säger SVT:s projektledare Marion Jernråda till Newsner.

Det är musikgymnasiet i Boden tillsammans med en barnkör från Kiruna som i år gör att hela Sverige kan fira lucia – trots den rådande coronapandemin.

Lina Högström Johansson, 18, är årets lucia. Hon blev oerhört glad över att få frågan att sprida lucialjuset genom tv-rutan i dessa tider.

– Det är ju extremt kul. Det kom som en gåva från ovan att vi fick göra det här, med allt som ställts in på grund av corona. Helt plötsligt fick vi göra det här som är otroligt stort, säger Lina till P4 Norrbotten.

Foto: Hans-Olof Utsi/SVT

SVT spelade in det stämningsfulla luciafirandet i Jukkasjärvi i november. På luciamorgonen, klockan 07, sänds programmet i SVT1 – och för den morgontrötta tipsar vi om reprisen i SVT1 klockan 19 på söndagkvällen.

– SVT har tillsammans med produktionsbolaget följt gällande rekommendationer samt vidtagit en mängd försiktighetsåtgärder. Både luciatåget och Staffanskören är t ex filmade utomhus så att alla medverkande kunde hålla tillräckligt avstånd till varandra. Vi har valt att hålla ner antalet medverkande och vi har heller ingen publik på plats, säger SVT:s projektledare Marion Jernråda till Newsner.

Historiskt luciatåg i SVT

Årets luciatåg blir förstås historiskt i SVT till följd av covid-19. Kanalen har tvingats ta till en rad åtgärder för att smittsäkra och anpassa firandet.

Därför föll också valet att spela in årets luciafirande i natursköna Jukkasjärvi.

Foto: Hans-Olof Utsi/SVT

– Det fanns flera goda skäl till att vi valde att åka till Jukkasjärvi. Vi på SVT Göteborg, som gör högtidsprogrammen, kände att det var ett utmärkt tillfälle att få visa en del av Sverige vi inte tidigare visat i våra sändningar. Den vackra naturen, snön och det fantastiska musiklivet var några anledningar, säger Marion Jernråda.

Hon förklarar att miljön var optimal för inspelning i det här läget.

– I detta speciella år, visste vi också att vi behövde spela in vårt program utomhus. Då kändes hembygdsgården i Jukkasjärvi med sina knuttimrade hus vid stranden av Torne älv som ett bra val, säger Marion Jernråda.

Foto: Hans-Olof Utsi/SVT

”Visar på hur rikt och begåvat Norrbottens musikliv är”

I årets luciafirande medverkar, förutom ovan nämnda lucian Lina, även flera andra lokala talanger som nu lyfts fram och får möjlighet att sjunga inför hundratusentals tv-tittare.

– Lokala musiker och solister, barnkören från Kiruna Kulturskola och avgångsklassen från Bodens Musikgymnasium visar på hur rikt och begåvat Norrbottens musikliv är, säger Marion Jernråda till Newsner och fortsätter:

– Vi är förstås glada att ha kunnat genomföra vår inspelning på ett säkert sätt, och att vi nu kan erbjuda tittarna ett stämningsfullt luciafirande. I en tid då det är det svårt att upprätthålla vanliga traditioner, känns det extra viktigt.

Luciafirandet visas i SVT1 klockan 07:00 på morgonen söndag 13 december. Programmet sänds även i en repris i SVT2 klockan 19:00 13 december. Dessutom går det att se här i SVT Play.

Foto: Hans-Olof Utsi/SVT

Visst var det ett vackert luciafirande? Tittade du också på programmet i morse? Skriv gärna en kommentar på Facebook om dina intryck, och dela vidare inlägget om du också uppskattade detta underbara ljus i pandemimörkret.

Exit mobile version