65-åriga Evas pension räckte inte till hyran – blev hemlös: ”Tvungen att prioritera”

Foto: TT

När priserna på Eva Larssons mediciner blev allt dyrare tvingades hon söka bistånd för att ha råd att betala hyran.

Men trots en pension på 7000 fick hon avslag på ansökan och blev hemlös, rapporterar Aftonbladet.

65-åriga Eva Larsson har arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen i 40 år. Men för fyra år sedan valde hon att gå i pension, det eftersom hon inte längre kunde föra alla lyft som krävdes och ville inte låta kollegorna gör allt arbete.

Till saken hör den att Eva opererats flera gånger, bland annat i ryggen, benen, axlarna och en handled och varvar arbete med sjukskrivningar.

Evas pension landade på 7216 kronor, 5600 skulle gå till hyran.

Det blev inte mycket pengar över men Eva klarade sig. Men snart blev hon sjukare vilket krävde fler mediciner.

– Jag insåg att jag inte hade pengar till både medicinen och hyran innan högkostnadsskyddet skulle täcka medicinkostnaden. Jag blev tvungen att prioritera medicinerna.

Avslag på bistånd

I mars 2020 ansökte Eva om ekonomiskt bistånd hos Solna stad, men fick avslag.

Enligt ett dokument som Aftonbladet tagit del av är en av förklaringarna till kommunens beslut att Eva gick i förtidspension:

”Ekonomiskt bistånd utgår i regel ej till individer som väljer att gå i förtidspension. Du har valt att ta ut din pension i förtid vilket medför att du inte bedöms stå till arbetsmarknadens förfogande i tillräcklig utsträckning.”

En annan anledning till avslaget ska vara att Eva sökt bistånd som ensamstående när hon var registrerad som gift.

”Makar har försörjningsplikt gentemot varandra… Äktenskapsbalken och plikten kvarstår även om makarna har separata hushåll och går före den enskildes rätt till bistånd”.

Enligt Eva stämmer det att hon är gift, men med en man i Turkiet som aldrig har satt sin fot i Sverige. Hon har velat ansöka om skilsmässa men har aldrig fått tag i honom.

Efter avslagen fortsatte Eva betala för medicinen och inte för hyran, och i december 2020 kom beskedet att hon skulle vräkas.

– Kronofogden kom hem till mig. De bytte lås och tog bort mitt namn som satt nere vid porten. Det gick på en kvart.

”Jag har jobbat i 40 år”

Eva hade packat några väskor som hon tog med sig, sedan klev hon ut genom dörren och blev hemlös.

Ett liv på gatan var det som väntade henne och tillsammans med andra hemlösa levde hon på Stockholms centralstation.

Personen på bilden har ingen koppling till händelsen. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Under sommaren sökte Eva bistånd på nytt, den här gången för att bekosta tillfälligt boende. Men även den här gången fick hon avslag.

”Du har tidigare fått information om att du erhåller tillräckliga medel för att bekosta mat och tillfälligt boende… Du har haft kännedom sedan tidigare att du behöver hushålla med din ekonomi.”

Till slut hittade Eva ett rum i Vällingby i Stockholm för 5000 kronor i månaden där hon bor för tillfället. Och även om hon har tak över huvudet som det ser ut nu så är hon besviken på samhället.

– Jag har jobbat 40 år i vården. Man tror att man har jobbat för någon slags säkerhet, att det finns ett skyddsnät. Men det gör det inte.

Juridisk hjälp

Advokaten Ruth Nordström hjälper Eva med juridisk stöttning pro bono. Enligt tycker inte att socialförvaltningen i Solna stad missat att ta hänsyn till flera delar av förvaltningslagen.

Bland annat har de inte utrett Evas arbetsförmåga tillräckligt och att de inte gjort en samlad bedömning av hennes situation.

Aftonbladet har sökt socialförvaltningen på Solna stad som tackar nej till att kommentera Evas fall.

Exit mobile version