79-åriga Marie-Louise överlistade bedragare – uppmanar äldre att vara på sin vakt: ”Är inte dum”

Mannen på andra sidan luren påstod sig komma från en bank. Men 79-åriga Marie-Louise Wentzel lät sig inte luras, rapporterar Kvällsposten.

– Bara för att man är 80 år gammal är man inte dum, säger Marie-Louise till tidningen.

Det var söndagen den 10 oktober som Marie-Louise utsattes för ett bedrägeriförsök.

Mobiltelefonen hemma i Ystad ringde och mannen i luren presenterade sig som ”Linus” från Ikano Bank.

Men Marie-Louise är inte någon som låter sig luras inte.

– De är jätteduktiga på att luras, de här pojkarna. Han hade direkt ett väldigt förtroendeingivande sätt och ett högt självförtroende. Men jag förstod direkt att det rörde sig om ett vishing-samtal, ett bedrägeri, säger Marie-Louise hon till Kvällsposten.

Spelade med

För att se vad mannen hade att säga spelade hon med.

– Han sa att det fanns ett lån på 75 000 kronor som jag beviljat. Jag sa bara ”säger du det?”. Sedan fortsatte han att säga att jag använt bank id och att det hela var skarpt läge, säger Marie-Louise.

Men snart nog började hon ifrågasätta mannen. Bland annat frågade hon honom varför han jobbade på en söndag, då hon aldrig hört talas om en bank som är öppen på söndagar.

Foto: Shutterstock

Mannen betonade att han inte får fråga efter personliga koder och att det var därför han hade ringt henne personligen.

Men Marie Louise stod på sig och sade att hon inte trodde på honom och att hon tänkte ringa polisen. Varpå mannen hånskrattade och lade på.

Marie-Louise höll vad hon lovade och ringde till polisen med detsamma för att anmäla händelsen.

Nu vill hon uppmärksamma andra äldre på att vara försiktiga med bedragare.

– Bara för att man är 80 år gammal är man inte dum. Men vår generation har en stor respekt för bankmän, läkare och den typen av saker. Tillit är bra men godtrogenhet är aldrig bra. Jag tycker vi ska ha ett öppet samhälle men vi måste vara lite beväpnade mot det och veta vad vi ska handskas med.

Enligt Ystads Allehanda är det flera kvinnor som blivit utsatta för bedragare den senaste tiden. Och alla har sagt att de är från Ikano Bank, något som gör att polisen tror att det rör sig om samma gärningsman.

Dela gärna artikeln så att ingen mer utsätts för bedragarnas fräcka metoder.

Exit mobile version