90-årig man gick vilse i kylan – räddades av syskonen Adrian och Zackarias: ”Han kunde ha dött”

Foto: Shutterstock/ Facebook

På annandagen gick en 90-årig man vilse i Lund och bad om hjälp ute på gatan. Då kom 12-åriga tvillingarna Adrian och Zackarias till undsättning, rapporterar P4 Malmöhus.

Nu hyllas de som hjältar av polisen.

Det var på Annandagen som syskonen Adrian och Zackarias var på väg hem från Nova lund i Lund som de såg den äldre mannen.

Enligt syskonen stod den äldre mannen vid sin rollator, mitt på gatan, och sade att han var vilse. Han knappt mindes var han bodde.

Den äldre mannen var nedkyld och Adrian tog direkt upp telefonen och ringde 112.

– Jag ringde 112 och kom fram till larmcentralen. Först var de lite osäkra efter att jag berättat vad som hände, om de skulle skicka ut någon. Men sedan kopplades jag till polisen och de skickade en polisbil, berättar Adrian för P4 Malmöhus.

Under tiden väntade syskonen vid mannen och fick sällskap av en man och en kvinna som lånade ut en jacka till den äldre mannen.

Belönats av polis

I efterhand är Adrian glad att de hann ingripa i tid.

– Han kunde ha dött om han hade snubblat, han hade kunnat frysa ihjäl. Så det var en stor insats och jättekul att få hjälpa, säger han till radion.

Syskonen blev sena hem till mamma men blev förlåtna efter att hon fick höra vad de egentligen gjort ute.

Nu har syskonen belönats av polisen.

– Det här är ett skolboksexempel på hur man ska gå tillväga om träffar på en vilsen man ute i samhället. Vi var superglada för det så vi beslöt oss för att åka och hälsa på Adrain med familj och komma med lite godis och lite give aways, säger polisen Magnus Björn- Bentzen till radion.

Polisen skriver själva om mötet med syskonen i ett inlägg på Facebook.

”Igår så hjälpte Adrian och hans bror en 90-årig man som hade gått vilse och inte hittade hem. Det var väldigt kallt och mannen var nedkyld.

Adrian ringde polisen och stannade hos mannen tills dess att polisen kom. Så Idag åkte vi hem till Adrian och hans bror för att lämna över lite gottor och tacka så mycket för deras insats. Bakom kameran kunde man skönja en mycket stolt mamma. //Lundapolisen, Magnus och Julia.”, skriver polisen i inlägget.

Starka reaktioner efter inlägget

Inlägget har väckt starka reaktioner och i skrivande stund har inlägget gillats över 7000 gånger.

I kommentarsfältet strömmar hyllningarna in.

”Bra jobbat killar”, skriver en person.

”Det finns fortfarande hjältar Kvar i denna värd, härligt att se så fantastiskt pojkar, god Jul på er”, skriver en annan.

”Duktiga grabbar!!  hoppet om framtiden lever vidare! ”, skriver en tredje.

Adrian och Zackarias är verkligen hjältar. Sann inspiration. Dela gärna om du håller med.

Exit mobile version