Äggproducent drabbad av salmonellautbrott – en miljon höns tvingas avlivas

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas, skriver ATL.

Någon äggbrist i butikerna kommer det dock inte att bli, lugnar Svenska ägg.

Beslutet att avliva hönsen kommer efter många försök att sanera salmonellasmittade stallar.

Sveriges största äggproducent har senaste året drabbats av återkommande salmonellautbrott. CA Cedergren hade innan salmonellautbrottet 1 182 500 djur på anläggningen vilket motsvarar 20 procent av alla värphöns i Sverige.

– Vi har sanerat smittade stallar men våra rutiner har inte fungerat, utan vi har fått flera bakslag med återsmitta, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Inte en ny smitta

Jordbruksverket har samtidigt konstaterat att det rör sig inte om en ny smitta, utan det är samma salmonellastam som har återkommit flera gånger.

– Den här zerotypen av salmonella vi har haft är internationellt känd för att vara svår att sanera. Nu måste vi göra något annorlunda, säger hon.

Huvuddelen av alla djur har redan avlivats och just nu jobbar gården med att tömma allt gödsel och städa alla stallar. När produktionen kan komma igång igen vet man inte på Jordbruksverket.

– Vi har ingenting att hänga upp det här på, utan vi måste se över alla rutiner som vi och stallet har för att göra något annorlunda. Det går inte att säga att det är klart på fyra månader utan vi måste titta på allt, säger hon.

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild
Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigare äggbrist

Så sent som i juli i år var det äggbrist i landet till följd av det salmonellautbrott som drabbade CA Cedergren i december 2022.

Att producenten nu avlivar alla sina höns kommer inte att påverka tillgången på ägg för vanliga konsumenter, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg.

– Inga konsumtionsägg har lämnat CA Cedergren sedan i våras, så att situationen kommer inte att bli annorlunda utan bristsituationen fortsätter.

Äggen från CA Cedergren har i stället gått till livsmedelsindustrin där de hettats upp så att salmonellan inte kunnat sprida sig och använts i bland annat färdigmat och äggpulver.

– De blir ju utan ägg nu.

I april fick alla leveranser från CA Cedergren stoppas efter att salmonellabakterier hittats i gårdens packeri. I augusti fick 340 000 höns avlivas på gården sedan salmonellasmitta upptäckts i två stall.

LÄS MER:

Fakta: Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Exit mobile version