Agnes Wolds hårda ord inför julafton – hoppa över julen för de äldres skull: ”Fira den i påsk i stället”

Regeringen uppmanar alla att ta sitt ansvar i år och ha ett sparsamt jul- och nyårsfirande.

Men om professorn Agnes Wold får bestämma hoppar man över julen i år, rapporterar Aftonbladet.

Under tisdagen kallade Statsminister Stefan Löfven till en pressträff där även socialminister Lena Hallengren (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson deltog.

Anledningen till pressträffen var att presentera coronaråden inför jul.

Foto: Jessica Gow, TT

– Julen är en tid när man vill vara tillsammans, julen är en tid för närhet. Men i år kan inte julen bli som vanligt, sade Stefan Löfven när han inledde pressträffen.

Stefan Löfven påpekade att smittoläget inte förbättras i Sverige och därför kommer normen om att samlas högst åtta personer att ligga kvar. Precis som under alla andra sociala sammanhang i övrigt.

Begränsa resandet

Statsministern uppmanade dessutom alla att begränsa sitt resande och undvika trängsel.

Men något totalt förbud om att träffa riskgrupper eller att resa genom landet införs inte.

Foto: Adam Ihse/TT

Professorn Agnes Wold ser positivt på framtiden och tror att smittan kommer gå ned. Men är däremot skeptisk till årets julfirande, speciellt om folk tänker samlas inomhus och fira med släktingar över 70, rapporterar Aftonbladet.

– I så fall måste de andra sitta i karantän en vecka, utan att träffa någon annan, så att de helt säkert är smittfria, säger hon till Aftonbladet och tillägger:

– Men om det är så bra som det ser ut med ett vaccin får man väl hoppa över den här julen och fira den i påsk i stället, tycker jag. Då är förhoppningsvis mormor och morfar vaccinerade.

Agnes Wold: Investera i hälsan

Men bestämmer man sig ändå för att fira jul så ska man göra det med måtta.

– Det folk önskar sig allra mest är att alla ska överleva och att alla ska vara friska. Då kan man väl investera i det i stället.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version