Äldreboendets fina gest i extrema sommarvärmen – bjuder boende på glass och drinkar

Foto: TT, Shutterstock

Det har varit rekordvärme på flera håll i landet i några dagar och trots att många längtat efter den där riktiga sommarvärmen är det många som har det tufft i hettan.

För landets äldre kan det bli extra jobbigt och rentav farligt. Därför har äldreboende Östralycke i Asarum vidtagit en rad åtgärder för att hjälpa de äldre att få i sig tillräckligt med vätska och hållas svalkade, något P4 Blekinge rapporterat om tidigare.

Helgens supervärme håller i sig även i början på den här veckan och medan vissa njuter till fullo av hettan finns det många som lider.

Foto: TT

För landets äldre kan den höga temperaturen exempelvis vara rentav farlig.

– De kan bli väldigt medtagna och uttorkade, säger Linda Wallin, Enhetschef på Östralycke till Newsner.

Alkoholfri Bloody Mary

Men personalen på Östralycke har stått i beredskap och vidtagit en rad åtgärder för att de äldre ska slippa lida av hettan.

Bland annat har man börjat servera svalkande drinkar, som en alkoholfri Bloody Mary med tomatjuice och äppelcidervinäger exempelvis.

På boendet har man också levererat svala handdukar, gett brukarna vätskeersättning, glass och mängder av is. Allt för att se till att de äldre får i sig tillräckligt med vätska hela tiden.

– Vi började faktiskt med det här redan för två år sedan när det var väldigt varmt. Och vi försöker att erbjuda lite sådana här grejer övriga dagar också. Även om det bara är ett glas saft eller vatten så försöker vi göra det lite roligare med en fruktskiva på glaset och kanske ett sugrör. Så det ser ut som en drink, säger Linda Wallin och tillägger:

– Personalen är faktiskt otroligt duktiga på sitt jobb måste jag säga. De känner sina brukare väl och är duktigare på att veta vad alla vill ha.

Foto: Shutterstock

Initiativet har uppskattats

Enligt Linda har initiativet uppskattats av alla på boendet.

– Det har absolut uppskattats. Alla tycker ju att det är kul med något extra i vardagen om inte annat.

Hittills har alla på boendet klarat sig bra i värmen och Linda säger att de kommer fortsätta jobba för att alla ska ha det så bra som möjligt trots väder.

– Nu kom det en regnskur här för någon timme sedan, så hoppas på att det blir lite svalare nu. Men vi fortsätter, säger Linda Wallin till Newsner.

Tycker du att fler äldreboenden borde ta efter? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker.

Exit mobile version