Äldreboendets svalkande gest i supervärmen – bjuder pensionärer på strandhäng och melon: ”Underbart”

De kommande dagarna ska det bli riktigt varmt i Sverige. Och även om många längtat efter den där riktiga sommarvärmen är det många som har det tufft i hettan.

För landets äldre kan det bli extra jobbigt och rentav farligt. Därför har Sörbygårdens äldreboende nu vidtagit åtgärder för att hålla de boende vid gott mod.

SMHI har utfärdat en gul varning för höga temperaturer i vissa delar av Sverige. Några som drabbas av extrema värmen är Sörbygårdens äldreboende i Hedekas.

LÄS MER: Expertens varning till alla äldre – när extremhettan drar in över Sverige: ”Man bör undvika…”

Personalen kämpar för att hålla de boende svala och att alla får i sig tillräckligt mycket vätska, rapporterar P4 Väst.

Pensionärer på stranden

Under onsdagen har pensionärer från boendet samlats vid Lersjön i Hedekas för att svalka sig.

– Det är lite mäktigt, men vi har melon, jordgubbar, kaffe och vatten. Det är underbart, säger Majbritt som bor på Sörbygården till radion.

Äldre, vattenmelon
Foto: TT/Shutterstock

Evy, som också bor på äldreboendet, har ett tips för hur man kan svalka sig hemma på rummet.

– Då kan man ta kallt vatten och tvätta sig, säger hon.

Viktigt att få i sig vätska

Undersköterskan Elin Arenstrand menar att det inte alltid är helt lätt att få i de boende vätska genom att dricka vatten eller saft. I stället erbjuder man frukt med mycket vätska, exempelvis vattenmelon, jordgubbar och vindruvor.

Elin säger också att de flesta äldre på boendet gillar värmen men att de försöker att hålla dem undan direkt solljus och bege sig ut i friska luften framåt eftermiddagen när det blir svalare.

– Man får fläkta och vädra och inte köra ut i starka solen direkt. Utan man får vänta framåt eftermiddagen, säger hon till radion.

Exit mobile version