Äldreboendets fina gest i värmen – bjöd badsugna pensionärer till stranden: ”Man ska leva livet ut”

Miriam Andersson, 90.

Foto: Facebook

Varma dagar förtjänar att avslutas med ett dopp, oavsett hur gammal du är.

Så när 90-åriga Miram Andersson ville hoppa i plurret var äldreboendet Nya Lundbygården inte sena med att åka till sjöss.

De senaste veckorna har bjudit på riktigt varmt väder.

I juni slog värmeböljan till och människor har gjort vad de kunnat för att svalka sig och inte bli allt för överhettade.

Ett säkert kort för att bli svalkad fort är ju, förutom att äta glass eller dra på fläkten, att hoppa i badet.

Här hoppar 90-åriga Miriam iplurret

I slutet på juni var det badsuget på äldreboendet Nya Lundbygåden i Gråbo.

90-åriga Miriam Andersson har inte bott så länge på boendet men där vet personalen redan att hon är långt ifrån en badkruka.

Hon har länge badat varje dag mellan april och september och det ville hon fortsätta med även när hon flyttade till äldreboende.

Och det är klart att Miriam ska få bada om hon vill det.

– Vi arbetar efter principen att man ska fortsätta leva och leva hela livet ut. Vi är allergiska mot att det här är tänket att detta är en slutdestination. Du kan fortsätta göra det du har gjort innan, även här på boendet, säger Sabina Linder, enhetssamordnare.

När Miriam kom fram till badplatsen var hon snabbt i.

– Den här damen badar extremt mycket och älskar verkligen det. När de kom fram där så hann de ju knappt fram förrän hon sprang i liksom. Det lyste riktigt i ögonen på henne, säger Sabina till Newsner.

Finns något för alla

Enligt Sabina får de boende vara med och själva välja aktiviteter, och det finns alltid något för alla.

– Vi har ett par herrar här som gillar att åka på museum, då har de fått göra det. Några andra vill ha samtalsgrupper, någon annan vill ha fest.

– Det kommer alltid mycket olika önskemål. Det tar ett tag att jobba upp det, många kanske varit ensamma länge och bara haft hemtjänst, men till slut hittar man nyckeln och då kommer det in massor av förslag. Nyligen byggde vi exempelvis en bar här ute och hade drinkkväll.

Både personal och ledningen på Nya Lundbygården tycker det är viktigt att alla individer får komma till tals och att de boende får känna sig som vuxna individer även om de inte bor hemma längre.

– Man måste lyssna in, man kan inte bara säga ”här är det bingo på måndagar och sittgympa på torsdagar”. Vi har boenderåd där vi bjuder in de boende och så pratar vi om vad vi tycker om maten, vilka aktiviteter vi ska ha, om det är något de önskar. Alla får komma till tals, det är inte vi i personalen som bestämmer. Det är jätteviktigt, säger hon till Newsner.

Exit mobile version