Anders Tegnells nya glädjebesked till Sverige – som många har längtat efter: ”Än så länge…”

Antalet personer som får iva-vård för covid-19 sjunker i Sverige.
Nu väntar alla på hur landet kan komma att öppna upp mer i nästa fas i början av juli.
– Vi ska känna oss trygga med att gå in i nästa nivå, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Coronapandemin har hållit världen och Sverige i ett järngrepp i snart ett och ett halvt år.

Men sakta börjar läget att ljusna – i takt med att allt fler vaccinerar sig.

Samtidigt som svenska folket kan fira midsommar, kommer nu statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten med besked som går i rätt riktning – framför allt för alla som längtar efter att samhället kan öppna upp igen.

I april var läget tyngre inom intensivvården. Då fick 416 personer iva-vård mot covid-19. I dag är den siffran nere på 70 personer, enligt Aftonbladet.

Just siffran 70 är en nyckel i denna ekvationen.

Tegnell: ”Stabil smittspridning”

Anledningen är det krav på under 70 iva-vårdade patienter – för att regeringen och myndigheterna ska öppna upp Sverige ytterligare. I skrivande stund är planen att nästa nivå i avvecklandet av restriktioner ska kunna gälla från 1 juli – och Tegnell är optimistisk.

– Än så länge är det en stabil smittspridning och det tror vi kommer att fortsätta. Men det är därför vi lägger de slutgiltiga besluten så sent som möjligt, för att vi ska känna oss säkra och inte behöva backa. Vi ska känna oss trygga med att gå in i nästa nivå, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Ännu så länge är det dock inte helt klart att Sverige når nästa nivå i lättande på restriktioner just 1 juli.

– Jag tror inte vi är speciellt långt ifrån. Vi kommunicerar det när vi känner oss trygga med att vi är på väg dit, säger Tegnell som på torsdagens pressträff samtidigt poängterade vad folk måste tänka på i samband med midsommarfirandet.

– Midsommar börjar närma sig. De vanliga råden gäller även under midsommar: Hålla avstånd, försök ha festen utomhus, hålla sig hemma vid minsta symtom, testa sig så snabbt som möjligt vid symtom, fortsätta att umgås i en mindre krets, även under midsommar, sade han på pressträffen, uppger Aftonbladet.

Stockholm 20210112 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Så vill regeringen öppna upp samhället i fem steg

1 juni intog regeringen den så kallade ”nivå ett” på trappan av avvecklandet av coronarestriktioner. I den preliminära tidsplanen som presenterades i maj gäller att restriktionerna kommer att avvecklas i fem steg.

Första steget inleddes alltså den 1 juni, det andra väntas inledas den 1 juli, det tredje den 15 juli, det fjärde i september på ännu ej fastställt datum och för det femte är varken datum eller månad fastställd, enligt regeringens hemsida.

I skrivande stund pågår som bekant vaccination mot covid-19, där andra dosen ger ökat skydd på den nya smittsammare och farligare deltavarianten. På torsdagen hade totalt över 2,7 miljoner personer i Sverige vaccinerats med två doser, vilket innebär att nästan exakt en tredjedel av den vuxna befolkningen över 18 år fått två doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Samtidigt har 55 procent av den vuxna befolkningen fått åtminstone en dos.

Fakta: Steg två av avvecklingen av coronarestriktioner gäller bland annat:

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela dessa nyheter vidare om du ser fram emot detta!

Exit mobile version