Anders Tegnells varning: Vänta med att krama mormor – trots antikroppar

Många hade hoppats på att testen som visar om man har antikroppar eller ej skulle göra att fler kunde umgås som vanligt igen Åtminstone få krama om sina nära och kära.

Men nu menar Anders Tegnell att det är bäst att låta bli ett tag till. Oavsett om man har utvecklat antikroppar eller ej, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Nu har det gått tre månaders sedan Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationerna att personer över 70 år eller äldre bör begränsa sina kontakter och hålla avstånd.

Foto: Anders Wiklund, TT/ Shutterstock

Men i och med att man börjat masstesta för covid-19 och för antikroppar har många fått upp hoppet om att det snart ska gå att lätta lite på restriktionen och på så vis kunna umgås fritt igen.

Men hur man ska tolka ett positivt antikroppstest är fortfarande oklart, sa statsepidemiologen, Anders Tegnell, under tisdagens presskonferens.

”Försiktighetsprincipen ska råda”

Anders Tegnell fick flera frågor på ämnet, bland annat en fråga på om hur man ska bete sig om det visar sig att man har antikroppar, får man krama sin mormor eller farmor då?

Svaret är nej.

– Vi håller på att titta på det. Det är en mer komplicerad fråga än vad man kan tro. Även WHO tittar på det och försöker komma med ett bra svar på det. Vi kommer förhoppningsvis kunna ge ett svar på det redan nästa vecka, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– I nuläget tycker jag att försiktighetsprincipen i det här fallet ska råda. Farmor, som förmodligen är över 70 år, ska bli så skyddad som man bara kan. Hon kan ju faktiskt bli riktigt sjuk och till och med avlida.

Vad tycker du om det här beskedet? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version