Anders Tegnells viktiga besked till svenska folket – om julfirandet: ”Så klokt som möjligt”

Foto: Jonas Ekströmer / TT & Shutterstock

Efter regeringens och myndigheternas nya restriktioner.
Här är statsepidemiolog Anders Tegnells besked till svenska folket om julfirandet.
– Man ska försöka göra det så klokt som möjligt, säger Tegnell i Morgonpasset i P3.

I höst har smittotalen skjutit i höjden på flera håll runt om i Europa.

Den nya virusvarianten omikron har upptäckts och skapat mer covid-19-oro i världen. Även om världshälsoorganisationen WHO inte har bekräftat att denna mutation skulle vara mer smittsam än tidigare varianter.

På tisdagen gick Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten fram med nya rekommendationer. Detta sedan coronasmittan börjat öka – förvisso från mindre nivåer. Från och med onsdagen gäller nya restriktioner som bland annat innebär att det ska göras möjligt att i viss mån arbeta hemifrån. Dessutom uppmanas vuxna hålla avstånd i offentliga miljöer, munskydd ska införas i kollektivtrafiken och det gäller återigen att undvika större samlingar i skolor.

– Alla behöver ta sin del av ansvaret, ta sitt strå till stacken. Det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Är man i riskgrupp är det dags att ta tredje dosen, sade statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

LÄS MER: Efter nya restriktionerna – så påverkas julen

Tegnell inför julen: ”Se till att vara vaccinerad”

Med ungefär två veckor kvar till julen berättar nu också statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten, hur svenska folket bör förhålla sig till corona och julfirandet.

STOCKHOLM 20211118 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Se till att vara vaccinerad, det är nummer ett. Tillhör du de grupper som får erbjudande om tredje dos så ska du ta den, säger Tegnell i Sveriges Radio P3:s ”Morgonpasset”. 

Tegnell poängterar hur viktigt det är att stanna hemma om man känner symptom. Samtidigt vill han också betona betydelsen av vilka som samlas.

– Håll igen på hur stora grupper man drar ihop. Framförallt om det är grupper som inte brukar träffas. Om det är inom familjekretsen som man brukar träffa så är det ganska okontroversiellt, säger Tegnell i P3.

Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wigsell fick frågan om man bör avstå julmingel och glöggmingel på tisdagens pressträff. Hon svarade då:

– Är man vaccinerad, inte har symtom och vet att de man ska träffa tar sitt ansvar kan man ha glöggfesterna. Ska man vara tillsammans ska man vara vaccinerad. Men man ska vara beredd att ställa in om man får symtom. För arbetsgivare är det viktigt att ställning och göra en riskbedömning, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Sedan coronapandemins utbrott har i skrivande stund 15 184 personer avlidit med smittan i Sverige.

Julmat. Foto: Shutterstock

Vad tänker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version