Ann-Kristin, 84, är Lunds ”miljömormor” – plockar upp hundratals fimpar från gatan: ”Ger så mycket tillbaka”

Ann-Kristin Pivén

Foto: Privat

Ann-Kristin Pivén, 84, är eldsjälen som håller Lunds gator rena och fina.

På eget initiativ har hon under flera år gått runt bland gatorna och plockat skräp – inte minst fimpar.

– Ett par timmars plock ger så mycket tillbaka, säger Ann-Kristin Pivén till Newsner.

Ann-Kristin Pivén bor i Lund sedan några år tillbaka. Hit flyttade hon från Ven med sin man som efter en cancerdiagnos behövde mycket vård på sjukhuset i Lund.

En kort tid efter att de flyttat till Lund så gick Ann-Kristins man tyvärr bort efter ett långt äktenskap. Men för Ann-Kristin som blev ensam kvar fortsatte livet och hon beslöt sig för att gå ut och lära sig hitta i staden.

– Så jag började gå runt bland gatorna och såg på alla husen. Och det var då som jag såg alla dessa fimpar, säger Ann-Kristin Pivén till Newsner.

Ann-Kristin tyckte det var förfärligt mycket fimpar som låg slängda överallt och hon bestämde sig för att göra något åt det. Omkring 7-8 år senare så är hon fortfarande ute och plockar upp fimpar och annat skräp. Hon agerar helt på eget initiativ och arbetar inte för kommunen.

– Det var en organisation här som sa att jag blivit ”Lunds miljömormor”. Så jag kan nog känna att jag blivit uppskattad.

Foto: Privat

Tillverkade egna askkoppar

Ann-Kristin har bland annat tillverkat egna askkoppar av hundmatskonserver som hon målat och satt upp här och var i stan och som hon även tömmer. Utöver det så går hon runt några timmar i veckan med sin grilltång och plockar upp fimparna från gatan.

När hon är ute kan hon få ihop så mycket som omkring 700 fimpar på några timmar. Från sina plockrundor har hon ett särskilt fint minne.

– Det var en man i 30-årsåldern som satt längs en mur vid en busshållplats i centrala Lund. Han fick syn på mig och kom fram och knackade mig på axeln. Han tittade mig i ögonen och sa ”du, här har jag nog kastat tusentals fimpar genom åren, men det tänker jag inte göra mer”, berättar Ann-Kristin.

Så här kan en skörd se ut för Ann-Kristin. Foto: Privat

Ann-Kristin berättar att många har inställningen att de inte vill plocka upp efter andra. Men för henne är det inga problem och hon menar att världen ju också är hennes.

– Det är inte jobbigt för mig. Det är tråkigt att se att folk kastar skräp omkring sig, men jag känner inte att livet är försatt bara för att jag går och plockar upp det, säger hon.

Foto: Privat

”Lunds miljömormor”

Trots att det kanske inte låter som ett särskilt kul nöje att gå runt och plocka upp andras fimpar så upplever Ann-Kristin att det ger henne mycket mening i livet.

– Det har gett innehåll i mitt liv sedan min man försvann. Jag känner att jag behövs och att jag sprider glädje. När jag kommer hem en eftermiddag och har plockat så är jag jätteglad. Det ger mig tillfredsställelse, säger Ann-Kristin Pivén.

– Jag kan väl lika gärna göra det här istället för att sola på stranden när man är 84 år. Det är roligare det här.

Ann-Kristins egentillverkade askkoppar. Foto: Privat

Och för sina insatser har Ann-Kristin fått uppskattning. Bland annat blev hon tackad genom affischer som sattes upp över hela Lund en gång.

– Det var en organisation här som sa att jag blivit ”Lunds miljömormor”. Så jag kan nog känna att jag blivit uppskattad, säger Ann-Kristin.

Bidrar på flera sätt

Att plocka skräp är inte det enda som Ann-Kristin gjort för att göra nytta. Genom åren har hon gjort mycket annat också. Bland annat sydde hon tygpåsar från överblivna textilier som hon delade ut gratis till kunder utanför affären.

För pengar som hon tjänade när hon sålt sina hemsydda grytlappar köpte hon busskort för och delade ut till folk som har det sämre ställt.

– Jag visste vilka institutioner där det finns folk som har det dåligt ställt. Så då gick jag och överlämnade fem busskort till dem. När Skånetrafiken fick veta att jag hade gjort det så dubblade de antalet, så jag fick tio kort att dela ut, säger Ann-Kristin.

Ger inte upp trots skadan

För ett tag sedan så bröt Ann-Kristin höften när hon var ute. Numera håller hon på att återhämta sig, men hon har inte tappat gnistan. Så fort hon är återställd så är tanken att fortsätta med sina projekt.

Ann-Kristin hoppas på att fler kan få upp ögonen för att man med små medel kan göra sin omgivning lite trevligare.

– Man kan göra så små saker ibland som gör att det blir tryggt och mysigt att leva och bo. Så det tänker jag fortsätta med, säger hon till Newsner.

Stort tack för ditt fantastiska engagemang Ann-Kristin! Du är verkligen en inspiration och samhällshjälte!

Nu ser vi till att hylla Ann-Kristin i kommentarerna på Facebook!

LÄS MER:

Exit mobile version