Anställd misshandlade och släpade äldre i benen – ertappades av kollegor på boendet

Foto: TT

Äldre personer i samhället ska respekteras och behandlas med värdighet. Men tyvärr är det inte alltid som de får den respekt som de förtjänar på ålderns höst.

En anställd på ett äldreboende i Jönköping har anmälts efter att ha misshandlat en boende på hemmet, vilket P4 Jönköping rapporterar om.

Det var i mars i år som personal på ett äldreboende i Jönköpings kommun slog larm efter att en kollega till dem misshandlat en brukare.

Den misstänkte, som jobbat på äldreboendet i över 15 år, ska ha slagit den äldre personen på låren med knuten näve och även släpat samma person i benen från toaletten till sängen. Alltihop bevittnades av kollegorna som anmälde det till chefen.

Andra kollegor ska också tidigare ha sett blåmärken på den boendes lår, vilket de undrat över. En annan kollega ska dessutom ha filmat den anställdes övergrepp som bevis men raderat filmen då denne var rädd att det var fel gjort att filma.

Ska ha börjat redan förra året

Inte nog med det, enligt P4 Jönköping ska en sommarvikarie förra året ha blivit vittne till hur den anställde sparkade samma äldre person på smalbenen. Vikarien vågade dock inte anmäla händelsen.

Jönköpings kommuns utredning har visat att det finns en utbredd tystnadskultur inom arbetsgruppen. Det nämns som en tänkbar anledning till varför vikarien var rädd för att slå larm förra året.

Nekar till brott

Den anställde, som sagt upp sig från tjänsten, nekar till anklagelserna men medger att han eller hon kunnat höja rösten när det blivit stressigt.

Anhöriga till den boende som utsatts för den anställde har gjort en polisanmälan. Jönköpings kommun har också anmält händelsen till IVO.

Andra anmälan på kort tid

Det är andra gången på kort tid som kommunen fått göra anmälan mot sin personal inom äldrevården. Under förra veckan anmäldes två personer ur hemtjänsten för att ha filmat en äldre person som råkat bajsa på golvet, rapporterar P4 Jönköping.

Usch, hur vissa människor beter sig mot äldre. Man blir verkligen ledsen…

Vad tänker du om de här händelserna? Skriv gärna och kommentera på Facebook.

Exit mobile version