Barnfamilj stoppas av okända bostadsregeln – nu riskerar de att bli hemlösa: ”Känns hopplöst”

Jonas och Eveliina Jämsä och deras fem barn tackade ja till en lägenhet i Andersberg i Gävle och sa upp sitt befintliga bostadskontrakt.

Men när både bostadskontrakt, skola och förskoleplatser var uppsagda drog Gavlegårdarna tillbaka sitt bostadserbjudande.

Nu riskerar barnfamiljen att bli bostadslös, vilket Gefle Dagblad också har skrivit om.

Eveliina Jämsä berättar att allt började för två år sedan. Familjen som då bestod utav Eveliina, Jonas och tre barn bodde i en trea i Gavlegårdarna.

Men när Jonas inte längde trivdes på jobbet och familjen växte började de söka sig om efter något nytt.

Eveliina tog kontakt med Gavlegardarna och frågade om de kunde hjälpa henne och familjen att hitta en större lägenhet men det kunde de inte.

– De sa i princip att ”finns det hjärterum så finns det stjärterum” och att de inte kunde hjälpa oss med någonting större.

Till slut fick familjen en lägenhet i Torsåker, 6 mil utanför Gävle. Planen var att Jonas skulle söka ett jobb i närheten. Men efter många om och men fick han ett nytt jobb i Gävle.

Sökte sig tillbaka till Gävle

I två år har tiden kantats av skiftarbete och pendling och Eveliina har fått åka mil bara för att hitta en lekpark och för att handla.

Familjen tyckte att det åter var dags att försöka ta sig till Gävle och dra ned på kostnaderna. Men främst slita mindre på Jonas mående och ork.

– Han jobbar ju dag, kväll eller natt och det tär på honom att sitta och åka de 6 milen varje dag. Dessutom kostar det en hel del, säger Eveliina till Newsner.

Foto: Privat

Sagt och gjort. Eveliina och Jonas började söka sig tillbaka till Gävle och Gavlegårdarna men för en stor lägenhet krävdes mängder av köpoäng.

– Bara för en fyra var det mycket köpoäng så vi tänkte att vi söker en trea så kan vi bo där ett tag medan vi försöker hitta någonting större.

Dagarna gick och till slut stod det klart att Eveliina och Jonas hade första tjing på lägenheten.

– Vi ringde flera gånger och frågade hur vi låg till och de sa att vi var på tredjeplats men att ingen tackat ja till lägenheten.

Sa upp bostadskontraktet

Så när svarstiden hade gått ut tolkade Eveliina det som att lägenheten var deras. Men hon vågade inte ta ut någonting i förskott eftersom ingen kontaktat familjen för kontraktskrivning så hon ringde upp dem igen.

– Jag frågade om de inte skulle kontakta oss för att skriva kontrkt och så och att jag behövde säga upp vår befintliga bostad. Då sa de att de skulle kontakta oss snart och att de hade lagt ärendet som brådskande. Sedan frågade hon om jag inte sagt upp kontraktet redan, berättar Eveliina.

Gavlegårdarnas fråga gjorde Evliina lite stressad så hon tog tag i det på en gång och sade upp både bostadskontraktetm, skola och förskoleplats.

Eveliina var lättad. Men i samma sekund som hon drog en lättnadens suck ringde Gavlegårdarna och drog tillbaka sitt erbjudande.

– De sa att de inte kunde erbjuda oss lägenheten för att vi var för många. Och att det skulle dra för mycket vatten, bli för mycket slitage och för stökigt för grannarna, säger hon till Newsner.

Eveliina frågade hur det kommer sig att de fick bo där hela familjen tidigare.

– Då sa de att vi hade fått bo där om vi hade fött barnen när vi bodde i lägenheten men att vi inte fick söka en ny lägenhet. Det jobbiga är att det inte stod någonstans att vi inte fick söka lägenheten.

Riskerar att bli hemlösa

Sedan dess har det varit mörkt för Eveliina och den stora familjen riskerar nu att bli hemlösa.

– Det känns så hopplöst alltihop. Vi har tagit kontakt med socialtjänsten och kommunen men ingen kan hjälpa oss. Man känner sig så liten och så får man skit för att man sa upp lägenheten men det hade jag aldrig gjort om de inte hade frågat om det, säger Eveliina till Newsner och fortsätter:

– Vi har inte sagt någonting till barnen ännu, jag vill inte att de ska vara lika ledsna som vi är.

Eveliina och Jonas gör allt i sin makt för att hitta en ny lägenhet men tills dess är tiden oviss.

– Våra föräldrar och vänner bor redan trångt. Vi har ingenstans att ta vägen. Vi söker allt, även hos privata hyresvärdar men även där är det höga köpoäng. Vi hamnar längst ned i listan var vi än vänder oss. Vi kan bara hoppas på att det verkligen löser sig, säger hon.

”Inte vårt ansvar”

Enligt Klas Uppvall, kundcentrumchef på Gavlegårdarna, är det inte deras fel att familjen har hamnat i den här situationen.

– Jag kan inte se att det är vårt ansvar att de hamnat i den här situationen, de har själva sagt upp sitt kontrakt. Men det är barn inblandade och vi vill att det ska gå bra för dem, därför har vi tagit bort spärren för att de ska kunna söka andra bostäder. Bostäder som passar en familj på sju personer.

För det är just det som har varit problematiken. Enligt Gavlegårdarna är familjen för många för att bo i en trea.

– Den här familjen har sökt en bostad hos oss som de är för många för att bo i. Att bo sju personer i en trea, det tror jag de allra flesta kan hålla med om att det är för trångt. Att sedan ta den bostaden med en tanke att flytta vidare inom en snar framtid bedömer inte vi på Gavlegårdarna som rimligt. De skulle förlora alla sina köpoäng och behöva börja om, säger Klas Uppvall till Newsner och fortsätter:

– Trångboddhet är ett problem och ger en osund boendemiljö, att bo för trångt är helt enkelt inte bra. Speciellt inte för barn. Som hyresvärd behöver vi även tänka på grannarna och fastigheten. Att för många människor bor på för liten yta ökar riskerna för störningar samt att slitaget på bostaden blir större. Regler om trångboddhet är inget ovanligt på bostadsmarknaden.

Följt rutiner och regler

Klas poängterar också att de aldrig uppmanar någon att säga upp sitt befintliga hyreskontrakt. Snarare tvärt om.

– Familjen har gjort en intresseanmälan på en lägenhet, vi har alltså inte förmedlat lägenheten till dem eller erbjudit ett kontrakt. Vi rekommenderar aldrig någon att säga upp sitt bostadskontrakt innan det nya kontraktet är påskrivet. Tvärtom, säg aldrig upp ditt nuvarande kontrakt innan ett nytt är påskrivet. Att säga upp sin nuvarande bostaden i det läget är en risk, säger Klas Uppvall.

Han tillägger även att Gavlegårdarna vill familjens bästa och har gjort vad de har kunnat för att hjälpa familjen att hitta en ny bostad.

– Det är också så att den här familjen har blivit spärrad för att de har sökt andra lägenheter som de tackat nej till eller inte lämnat något svar på. Men vi har valt att släppa på den spärren för att försöka hjälpa. Vi har följt våra regler och rutiner fullt ut i det här fallet. Snarare har vi gjort ett undantag till familjens fördel i och med att vi tagit bort spärren. Jag hoppas att de snabbt hittar en bostad som passar, säger Klas Uppvall till Newsner.

Exit mobile version