Barnomsorgsbolag fick miljoner i bidrag – köpte sprit och smink för skattebetalarnas pengar

Ett bolag i Malmö har fått nästan 10 miljoner av Malmö stad för att driva barnomsorg. I stället köpte man in whisky, bensin och smink för skattepengar, det rapporterar Sydsvenskan.

Under 2021 avslöjade Sydsvenskan två barnomsorgsbolag i Malmö för bidragsfusk. Nu har tidningen utrett var delar av de 10 miljoner kronor, som bolaget fått från kommunen, tagit vägen.

Enligt Sydsvenskan har ett av bolagen som bedrev daghem i Malmö lagt pengarna på allt från smink, lösgodis, iphones och wiskey till restaurangbesök och bensinnotor, skriver TT.

LÄS MER: Kommunchef bjöd kollegor på middag för tusentals kronor – skickade notan till skattebetalarna

Både bolagsägaren och de anställda ska dessutom ha fått hyran betalad med pengarna. Finansiering av renoveringsprojekt i hemmet har också ingått.

Bolagsägarens förklaring

Enligt bolagsägaren har allt som köpts in använts i barnomsorgen och en förklaring som ges till köpen är att barnomsorgen bedrivits hemma hos de anställda och att de därför använt pengarna till att betala hyra.

Foto: BS: Barnen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Hasse Holmberg, TT / Shutterstock

Men Skatteverket slår dock fast att det inte är ett giltigt användningsområde får bidragspengarna. Och hur alkoholen använts i barnomsorgen finns det ingen förklaring till.

Tvingas böta

Nu tvingas bolaget betala arbetsgivaravgifter och skatteböter på omkring 780 000 kr. Både ägare och anställda kommer dessutom behöva skatta för alla de förmåner de erhållit.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version