Bekräftat: Schimpanserna Linda och Torsten sköts ihjäl i Furuviksparken

Namnen på två av de tre avlivade schimpanserna i Furuvik har nu kunnat fastslås.

Det var på onsdagen som Furuviksparken slog larm om att tre schimpanser rymt från sitt hägn i djurparken, söder om Gävle.

Allmänheten uppmanades samtidigt hålla sig inomhus, för att inte komma till skada.

Samtidigt pågick en jakt på aporna. Parken uppgav tidigare på onsdagen att sömnampuller saknades. Detta medförde att jägarna i stället tvingades skjuta djuren.

– Den enda utvägen vi ser är tyvärr att avliva schimpanserna, vi har inte tillräckligt med sömnmedel, sade Annika Troselius, kommunikationsansvarig på Furuviksparken, tidigare under dagen till P4 Gävleborg.

GÄVLE 20221216 Exteriör aphuset i Furuviksparken på fredagen. På onsdagen rymde totalt fem schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset. Nu befinner sig parkens kvarvarande fyra schimpanser, varav en är skadad, lösa inne i schimpanshuset – men inte inne i sina hägn. Arbete pågår med att försöka få in dem i hägnen igen. Foto: Christine Olsson / TT

Senare under dagen framkom att de tre schimpanserna avlivats.

På fredagen gick Furuviksparken ut med namn på de aporna som skjutits till döds.

Det handlar om Linda…

Schimpansen Linda. Foto: Furuviksparken/Parks & Resorts

…och Torsten.

– Det är med stor sorg som vi nu kan bekräfta att de två schimpanser som i onsdags tog sig ut i parken och som vi var tvungna att avliva är schimpanserna Linda och Torsten, skriver Furuviksparken i ett pressmeddelande.

Namnet på den tredje schimpansen har ännu inte kunnat fastslås.

– Vi har tyvärr inte kunnat ta oss fram eller bekräfta identiteten på de schimpanser som ligger still i schimpanshuset (där en är bekräftat avliden). Men det innebär att dessa två schimpanser tyvärr är Santino och Manda, skriver Furuviksparken som ingår i ett europeiskt bevarandeprogram för schimpansen.

Djuret är i dag hotad av skogsskövling, sjukdomar och illegal jakt. Stammen uppges ha minskat från en miljon i början av 1900-talet, till dagens mellan 170 000-300 000.

– Djurparkernas mål är att ha en genetiskt hälsosam grupp av schimpanser, som så småningom skulle kunna återinplanteras i det vilda. Därför är det viktigt att djurparker håller grupper av västlig schimpans som kan föröka sig, skriver Furuviksparken på sin hemsida om verksamheten.

Vila i frid, Linda och Torsten.

Exit mobile version