Beskedet: Anders Tegnell slutar på Folkhälsomyndigheten – här är hans nya toppjobb

anders tegnell, who

Foto: TT

Anders Tegnell lämnar sina uppdrag som statsepidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Här är 65-åringens nya toppjobb.

Anders Tegnell har arbetat på Folkhälsomyndigheten ända sedan starten 2014. Men det är kanske framför allt under de senaste två åren som svenska folket har fått stifta riktigt nära bekantskap med statsepidemiologen.

Sedan coronapandemins utbrott har han hållit i pressträffar, svarat på frågor och gjort uttalanden om läget i Sverige och världen, som setts av var och varannan svensk.

Men nu väntar nya uppdrag för 65-åringen.

STOCKHOLM 20220113. Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Anders Tegnells nya jobb

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten, låter man meddela att Anders Tegnell lämnar sina uppdrag som avdelningschef och statsepidemiolog.

I stället har 65-åringen fått ett toppjobb hos världshälsoorganisationen WHO i Genève. Där ska han arbeta med den globala vaccinationsinsatsen.

I den nya rollen kommer Anders Tegnell att bli senior expert för en grupp som ska samordna arbetat mellan WHO, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi. Inom uppdraget ska bland annat vaccin mot covid-19 tillgängliggöras för de länder i världen som inte har råd att köpa eget vaccin.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

STOCKHOLM 20220224. Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under Folkhälsomyndihetes pressträff om coroanviruset. Foto: Jessica Gow / TT

Han blir ny statsepidemiolog

I en intervju med DN berättar Anders Tegnell att han fick frågan förra veckan och att det har gått fort sedan dess.

– Det här är en grupp som håller på att bildas och som redan är halvvägs på gång och som alltid när något sådant håller på att skapas vill man ha in folk så fort som möjligt. Det gick väldigt fort från det att frågan kom till det blev bestämt, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det handlar om vaccinfrågor som jag har jobbat med jättelänge och som jag tycker är jätteviktiga och sedan känns det roligt att gå till ett globalt jobb ett tag igen innan jag går i pension.

Från och med måndag den 14 mars 2022 lämnar Anders Tegnell sina uppdrag hos Folkhälsomyndigheten. Ersättare som statsepidemiolog blir Anders Lindblom, som har en bakgrund som smittskyddsläkare och närmast kommer från avdelningen för smittskydd och hälsoskydd.

Exit mobile version