Beskedet: Konsumentverket stoppar populär cykelhjälm

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.

Konsumentverket har infört ett tillfälligt försäljningsförbud för den populära cykelhjälmen Hövding 3. Enligt verket har hjälmen inte testats ordentligt innan den släpptes på marknaden.

Bakgrunden till beslutet är att hjälmen, som löser ut sig till en skyddande airbag i händelse av krock, inte uppfyller gällande krav enligt myndigheten, något som SVT Nyheter var först att rapportera om.

Bristande testning av hjälmen är enligt Konsumentverket ett av skälen.

– Det finns frågetecken kring provmetoden man har använt. Man kan inte med säkerhet säga att hjälmen löser ut sig och ger ett skydd i hastigheter över 20 kilometer i timmen, säger Kristofer Johannesson, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket, till TT.

– Sedan har vi också sett att den inte löser ut sig i alla situationer som den borde. Vi har bedömt indikationerna som så tydligt att vi har agerat med ett tillfälligt försäljningsstopp, säger han.

Gäller tills vidare

Förbudet gäller omedelbart och tills vidare såvida inte myndigheten beslutar något annat. Om tillverkaren Hövding bryter mot förbudet riskerar företaget ett vite på tre miljoner kronor.

Förbudet gäller bara Hövding, återförsäljare omfattas inte, enligt Kristofer Johannesson.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.

– Det här förbudet är riktat mot vår motpart i ärendet, säger han.

TT: Vad har Hövding sagt i er dialog med dem?

– De håller inte med oss om att risken är sådan att försäljningen måste stoppas, och har aviserat att de inte kommer att göra det frivilligt. Det var egentligen det som utlöste ett övervägande hos oss om att införa ett tillfälligt förbud – och det har vi kommit fram till att vi behöver göra i det här fallet, säger Kristofer Johannesson.

Flera anmälningar

Konsumentverket inledde sin granskning av Hövding 3 sedan verket under våren fått in anmälningar från allmänheten om säkerhetsbrister i hjälmen. Bristerna har även uppmärksammats i medierna.

Förra sommaren tog Folksam bort sin rekommendation av hjälmen sedan krocktester visat att den inte skyddar cyklisten vid krock med en bil som kör i 40 kilometer i timmen.

TT: Vad är er uppmaning till den som har och använder Hövding 3?

– Vi är inte färdiga med utredning än så vi är inte i ett läge där vi kan säga att hjälmen är farlig, men var och en måste själv bedöma om man känner en osäkerhet inför att använda hjälmen – och känner man osäkerhet ska man låta bli att använda den, säger Kristofer Johannesson.

TT söker Hövding för en kommentar.
ALBIN LINDSTRÖM/TT

Exit mobile version