Bilmekanikerns oro efter farliga trenden – föräldrar vill trimma sina barns A-traktorer: ”Skrämmande”

bilmekaniker, a-traktor, trimma, epa

Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT/ Shutterstock

Det finns dessvärre flera bilmekaniker som går med på att trimma tonåringars A-traktorer, visar en granskning som P4 Väst gjort.

En av de som blivit rejält irriterad på fenomenet och som strängt säger nej till att göra det är bilmekanikern Tommy Hedström.

– Kan en 15-åring köra i 150 så kör de i 150, säger han till kanalen.

A-traktorer, eller Epa som det också kallas, är en modifierad personbil som endast får gå i 30.

P4 Väst valde för en tid sedan att granska huruvida bilmekaniker i Västsverige går med på att trimma A-traktorer.

Detta gjorde de genom att låta en 16-åring ringa olika företag och utge sig för att vara en A-traktorförare som ville köra snabbare på vägarna.

”3000 kronor kontant”

Majoriteten av de 40 företag som kanalen ringde upp sa nej. Men det var också flera som nappade, redan efter fem samtal fick de ett ja.

– Det ska absolut vara möjligt att göra. Skulle det vara utan några intyg eller nånting så vill jag ha 3000 kronor kontant, sa bland annat en av bilmekanikerna när radiokanalen ringde.

Idag är det inte olagligt att trimma en A-traktor. Däremot får man endast köra en A-traktor som går snabbare än 30 kilometer i timmen om man är vuxen och har vanligt körkort.

Bilmekanikern trött på frågan

En av de som strängt sa nej är bilmekanikern Tommy Hedström. Han förklarar nu för P4 att han var rejält trött på frågan redan när de ringde upp honom.

Samma dag hade nämligen två personer tidigare ringt om exakt samma sak.

– Det är väldigt vanligt. Så då ville jag vara lite extra tydlig och understryka att jag inte ville göra det, mest för jag var lite småirriterad på det där. Nej alltså då är det ju mitt ansvar, om jag har trimmat upp en A-traktor från att gå i 30 till att vara obegränsad eller gå för fort då är det ju liksom mer eller mindre mitt fel. Kan en 15-åring köra i 150 så kör de i 50, säger han till kanalen.

Föräldrar som hör av sig

I granskningen som P4 gjort var det flera av företagen som menade att det inte var deras ansvar att se till så tonåringar inte trimmar sina A-traktorer.

Men Tommy Hedström menar ändå att det är moraliskt fel.

Värst av allt tycker tycker han dock det är när föräldrar ringer och vill trimma sina barns fordon.

– Det är ju det som är mest skrämmande. Folk som hör av sig och tycker liksom att ”jamen vi bor mitt ute i skogen och det blir så jobbigt för pojken att köra i 30,” ja fast det är väl bättre än att åka moped? Han kan sitta i en varm kupé och köra i sina 30 istället för att sitta på en moppe och frysa, det tycker jag folk kan nöja sig med, säger Tommy till P4 Väst.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Exit mobile version