Björn Olsens ord om coronavaccinet – därför är det viktigt att alla tar det: ”Blir en gamechanger”

Över 7000 människor har dött med covid-19 hittills i år. Och smittspridningen fortsätter att öka, inte minst bland äldre.

Björn Olsen tror inte att det kommer stanna där men att vaccinet kommer bli en ”gamechanger”, rapporterar Tv4.

Nya siffror från äldreforskare vid Stockholms universitet visar att 400 människor har avlidit av covid-19 på äldreboendena i Sverige de senaste sju veckorna, rapporterar Tv4.

Något som tyder på att problematiken Sverige hade i våras, med smittan inne på äldreboenden, har upprepats.

Foto: Anders Wiklund, TT/ Björn Larsson Rosvall /TT

Något Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, riktar skarp kritik mot.

 – Man får göra misstag en gång, det som hände i våras är förlåtet men varför var man inte beredd nu?, säger han i Nyhetsmorgon.

”Tusentals ytterligare”

Men även ute i samhället sker en okontrollerad smittspridning och igår stod det klart att över 7000 personer har dött av viruset i Sverige sedan pandemins start.

Björn Olsen tror att den siffran kommer stiga.

 – Tror inte det kommer stanna där, jag tror det blir ett tusental ytterligare innan jul i alla fall, säger Björn Olsen i Nyhetsmorgon

Foto: TV4/ Fredrik Sandberg, TT

Men nu väntar världen otåligt på ett vaccin mot viruset och det gör även Björn Olsen.

– Vi ska ha klart för oss att vaccinet blir en gamechanger. Det kommer ställa pandemin på huvudet. Nu får vi en artificiell infektion som vi reagerar på och bildar antikroppar och bildar den här immuniteten. Har man då en bra följsamhet i vaccinationerna så kommer vi förändra världen år det positiva hållet, säger han till Tv4.

Gratis vaccin till alla

Och ett vaccin i Sverige ser ut att vara nära.

Under fredagsmorgonen kallade Stefan Löfven till pressträff där man presenterade att vaccinet kommer bli gratis för alla och i vilken ordning människor kommer att vaccineras.

– Så fort det finns ett godkännande så sätter vi i gång, vaccinet ska nå ut till alla delar av vårt land, alla hörn, säger Stefan Löfven under pressträffen och tillade:

– Ingen ska behöva avstå från tryggheten ett vaccin ger.

Först ut att få vaccin är personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, därefter personal inom äldreomsorg eller som arbetar nära personer på särskilda boenden.

Därefter ska vuxna som lever tillsammans med någon som har hemtjänst vaccineras. Till slut ska hela befolkningen vaccineras så att pandemin till slut avstannar.

Vaccin säkrat till hela befolkningen

Sverige har i ett EU-avtal beslutat att köpa vaccin från läkemedelsbolagen Pfizer, Astra Zeneca, Janssen och Moderna.

Enligt regeringen säkrar detta tillgången till vaccin för hela befolkningen –under förutsättning att vaccinen blir godkända, vilket alla förväntas vara i början på januari.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version