Bonden Henrik odlar solrosor hemma på åkern – ska bidra till kampen mot barncancer: ”Känns viktigt”

I stället för att det dåliga höstvetet beslutade bonden Henrik sig för att odla solroser på åkern. Nu står de klara för självplock – och den som plockar skänker samtidigt en slant till kampen mot cancer.

Lantbrukaren Henrik Schmiterlöw i Norrtälje brukar odla höstvete på åkern men i år var det så pass dåligt att han valde att tänka om och odla solrosor i stället.

– Det är en glad blomma och den lilla remsan av åker ligger precis vid en busshållsplats så jag tänkte att det var bättre att göra något fint av det än att folk åker förbi och ser mitt dåliga höstvete, säger Henrik och skrattar.

Men planerna för självplock av solrosor började egentligen redan förra året när han läste om en annan lantbrukare, den gången i Sörmland, som hade självplock och skänkte pengarna till Barncancerfonden, något Norrtelje tidning rapporterat.

Flera anammar trenden

Henrik ringde till Barncancerfonden och frågade hur han kunde gå till väga. Och det visade sig att intresset från lantbrukare hade varit så stort för att göra någonting liknande att de satte igång ett projekt som skulle underlätta för alla inblandade.

– Tidigare hade lantbrukare gjort det på eget bevåg. Men nu tryckte Barncancerfonden upp skyltar med information och fixade så att alla som plockade kunde swisha direkt till dem, berättar Henrik för Newsner.

Foto: Privat/ Shutterstock

Nu har flera lantbrukare runt om i landet anammat trenden och Henrik hoppas att det blir en del pengar.

– Jag ser hur folk går och plockar men sedan är det ju upp till var och en hur mycket pengar de vill ge, säger Henrik.

Henrik berättar att närstående till familjen haft barn med cancer. Därför var det en självklarhet för honom att försöka hjälpa till.

– Vi har närstående som haft barn med cancer så det kändes viktigt för mig att göra någonting, säger Henrik.

Får positiv respons

Och responsen har varit positiv.

– Jag har varit ute och pratat med flera och många tycker att det är jättebra. Det är en fin blomma, även om de inte håller sig så länge när man tar in dem så är de fina. Vi har några står här på köksbordet nu, min fru brukar nämligen plocka då och då och då frågar jag om hon har swishat och det har hon naturligtvis, säger han till Newsner.

Vilket underbart initiativ. Tycker du att fler borde anamma trenden?

Exit mobile version