Brandmannen Stefan, 61, räddade livet på restauranganställd – nu hyllas han som en sann hjälte

Foto: Facebook/TT

Stefan Olsson, 61, var rätt person på rätt plats när olyckan var framme på restaurang Lilla Napoli. När en av restaurangens anställda fick andningsproblem på grund av en allvarlig allergisk reaktion släppte Stefan allt och agerade blixtsnabbt.

Nu hyllas han som en hjälte av restaurangen. 

Stefan Olsson, 61, hade precis fått in sin mat på restaurangen Lilla Napoli i Falkenberg när han hörde sonen ropa på honom. 

Det var dagen innan sonens bröllop, och i samband med förberedelserna hade sonen bestämt att deras sällskap på 18 personer skulle äta tillsammans. 

Hade precis fått in maten

Stefan hade just tagit sin första tugga när han hör sonen ropa stressat. När Stefan kollar upp ser han hur en av restaurangens anställda kommer bärandes på en kvinnlig anställd, för att snabbt få ut henne ur lokalen. 

– Jag vet inte vad som hänt men jag ser ju att något är galet, berättar Stefan för Newsner. 

Stefan har tidigare arbetat som brandman. Ett yrke han var trogen i 40 års tid. Av den anledningen känner han igen en nödsituation när han ser en. 

– Jag ser att jag måste fria hennes luftvägar, sånt lär man sig att se när man jobbat som brandman i så många år. Jag visste inte då om hon hade hjärtstopp eller vad som hänt henne, men det fick jag veta senare, berättar Stefan.

Foto: TT

Styrde upp situationen

Stefan släppte allt och tog lugnt och sansat över för att hjälpa den kvinnliga anställda, som hade fått en allergisk reaktion med allvarlig utgång. 

61-årige Stefan visste exakt vad han skulle göra, och fick kvinnan till sjukhus innan situationen eskalerade. 

– Hon var väldigt tacksam efteråt, och även de andra som arbetade på restaurangen, berättar Stefan för Newsner. 

Hyllas stort av restaurangen

Restaurangen i Falkenberg är känd i staden och även populär bland turister. På deras Facebooksida hyllar de Stefan som en sann hjälte

“Detta är Stefan, en av dagens pizzagäster. Idag räddade han en av våra anställda från en mycket allvarlig allergisk reaktion efter ett getingstick. Han styrde upp situation som ingenting och fick kolugnt vederbörande till sjukhuset när alla andra fick panik. Utan Stefan vet man inte exakt vad som hänt. Han är vår hjälte men även hela Sveriges hjälte för han är brandman. Ett yrke var man utsätter sin egna hälsa för risker bara för att rädda andra. Det mest respektabla yrket man kan ha. Vi är Stefan evigt tacksamma”. 

Brandmannen Stefan är glad att han kunde “ge tillbaka till allmänheten”, som han själv beskriver det för Newsner.

Han berättar att han förstår att många inte vet vad de ska göra när nödsituationer inträffar, men han tycker att det viktiga är att man försöker göra någonting.

Dela gärna för att hylla Stefan och andra som är snabba att ingripa när olyckan är framme.

Exit mobile version