Brukare kränkt av vårdpersonal – torkades i munnen med tvättlapp som varit i underlivet

äldre

Äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Personal på en gruppbostad för personer med funktionsvariationer har vid flera tillfällen utsatt en brukare för sexuella och fysiska övergrepp, det rapporterar TV4.

En person som är bosatt på ett gruppboende i Södra Stockholm har vid flera tillfällen blivit utsatt för sexuella och fysiska övergrepp av personalen, det framkommer i en lex Sarah-anmälan som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

I anmälan framkommer det att personen bland annat har tvingats svälja en hel skyddshandske och en plastbit från ett liggunderlag.

Personalen ska dessutom ha torkat personen i underlivet och sedan i munnen med samma tvättlapp. Detta ska ha uppmärksammats av en vikarie, skriver TV4.

”Ska eller skrämma”

Personen har troligtvis även sondmatats felaktigt, något som gjort att personen fått vätska i lungorna och blivit svårt sjuk under en period.

”Det har inte gått att klargöra hur händelserna har kunnat inträffa. Det framstår dock som att någon uppsåtligen har utsatt brukaren för bristande omsorg i syfte att skada eller skrämma brukaren” skriver Stockholms stad i anmälan.

Händelserna ska ha inträffat mellan januari och juni 2023 och har polisanmälts.

Anhöriga till brukaren vill däremot att personen ska bo kvar då de fortfarande uppges ha förtroende för gruppbostaden.

Nu har man föreslagit att en kamera ska sättas upp i personens rum.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version