Cancerexperterna ryter ifrån mot politiken – så många sjukdomsfall kan egentligen undvikas: ”Onödigt lidande”

Foto: TT

Minst 16 000 cancerfall om året kan undvikas med ändrade levnadsvanor. Det handlar om solvanor, kost och rökning men även om övervikt.

– Det finns onödigt lidande att undvika och liv att rädda, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Institutet för hälsoekonomi (IHE) har på uppdrag av Cancerfonden undersökt sambandet mellan cancer, levnadsvanor och utbildningsnivå.

Rökning är enligt rapporten fortfarande den största påverkbara riskfaktorn för cancer. Även om andelen rökare i befolkningen minskat kraftigt de senaste decennierna, ligger rökandet bakom omkring 6 procent av alla cancerfall. Hack i häl kommer solvanor som kopplas till nästan lika många.

Övervikten ökar nationellt

Medan cancerfallen som länkas till rökning drabbar dem med kortare utbildningsnivå, så drabbar hudcancer – som kopplas till solvanor – dem med högre utbildning.

Övervikt eller obesitas (fetma) kopplas till 13 olika cancerformer och dessa ökar i alla grupper, både bland hög- och lågutbildade.

– Kroppsvikt kopplas till 3 procent vilket motsvarar cirka 2 000 fall om året, av alla cancerfall. Vi vet dessutom att övervikt och fetma ökar brett, oavsett socioekonomisk status, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

Även alkoholvanor och låg fysisk aktivitet, riskfaktorer som också kopplas till cancerrisk, ökar i hela samhället, något som oroar Ulrika Årehed Kågström.

– Det kräver åtgärder på befolkningsnivå. Det måste bli lättare att göra hälsosamma val och det rör allt från hur vi bygger våra samhällen till hur vi exponeras för ohälsosam mat. Politiken har ett jättestort ansvar och den uppdaterade cancerstrategin som regeringen nu tar fram är ett tillfälle för att ta fasta på det ansvaret, säger hon.

16 000 fall om året

Samtidigt som cancer på ett individuellt plan inte går att härleda till specifika levnadsvanor, det handlar om genetik, slump och mycket annat, så är forskningen tydlig med att vissa levnadsvanor ökar risken för vissa former av cancer. Förutom rökning, solvanor, alkoholkonsumtion och kroppsvikt handlar det bland annat om matvanor, höga radonhalter i bostäder och vissa infektioner.

Enligt rapporten skulle 16 000 av alla cancerfall om året kunna undvikas med ändrade levnadsvanor. Under den perioden som studerats var det totala antalet cancerfall omkring 70 000 per år.

Men det är svårt att få människor att byta vanor, säger Ellen Brynskog, sjuksköterska och folkhälsovetare som jobbar med cancerprevention.

– Det räcker inte att bara informera om risker, de flesta vet mycket väl hur man ska leva hälsosamt men får ändå inte till det i vardagen.

Ellen Brynskog, sjuksköterska och ordförande i nationella arbetsgruppen för prevention vid Regionalt cancercentrum väst. Pressbild. Foto: YLVA TEGNÉR

Även Ellen Brynskog pekar på behovet av större samhällsövergripande satsningar och tar rökning som ett exempel. Genom åldersgränser, skatter och förbud har det blivit betydligt svårare att röka och det har gett stor effekt.

– Sedan är matvanor och fysisk aktivitet mer komplext men det visar ändå att vi som samhälle kan påverka människors levnadsvanor i en mer hälsosam riktning.

Fakta: Cancer

Källa: Cancerfonden

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version