Coronautbrott efter helgens nollning – nu stoppas studentaktiviteterna: ”Otroligt olyckligt”

Efter över ett år av hemmastudier och inställda aktiviteter har många sett fram emot att börja återgå till det normala i och med den minskade smittspridningen. Men kort efter att höstterminen dragit igång har Linnéuniversitetet i Växjö fått stoppa nollningen. Detta efter ett coronautbrott bland studenterna. 

– Det är otroligt olyckligt att vi har hamnat här, säger studentkårens ordförande Anton Jakobsson till Aftonbladet.

Höstterminen har dragit igång, och på flera av landets skolor har eleverna kunnat lägga hemmastudierna bakom sig, för att vara på plats i klassrummen. 

På flera av landets högskolor pågår “nollning”, som innebär gemensamma aktiviteter med syftet att nya elever ska lära känna varandra. 

Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter helgens nollningsaktiviteter på Linnéuniversitetet i Växjö har flera elever insjuknat i covid-19. Detta har gjort att studentkåren valt att vidta akuta åtgärder. 

Stoppar aktiviteterna

Nu stoppas alla inplanerade nollningsaktiviteter på Linnéuniversitetet.

– Det som har hänt är att vi i samband med introduktionsaktiviteter har fått smitta konstaterad. Därför har vi valt att stänga ner för att smittan inte ska få något fäste, säger Linnékårens ordförande Anton Jakobsson till Aftonbladet

Nollningen är enligt studentkårens ordförande Anton Jakobsson viktig för gemenskapen, vilket var anledningen till att man planerade att genomföra den.

Den nollning som genomfördes i Växjö under helgen beskrivs av Anton Jakobsson som fritidsaktiviteter. 

– Det handlar om att folk ska lära känna varandra och få en bra start på sin studietid. Vi har planerat det här länge i samråd med universitetet och polisen. Allt har hållits utomhus, och vi har uppmanat studenterna att hålla avstånd, säger han till Aftonbladet.

Studenter i Tantolunden, Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Fortsätter nollningen i Kalmar

Exakt hur många som bekräftats smittade vet inte Anton, men det är tillräckligt för att kåren ska avbryta nollningen. 

Linnéuniversitetet har sitt huvudsakliga säte i Kalmar, men då inget fall av corona uppmärksammats i samband med skolstarten så kommer nollningen att fortsätta där.

Exit mobile version