Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

Dagny Carlsson är död, det rapporterar SVT.

Den populära bloggerskan och tv-personligheten blev 109 år gammal.

Dagny Carlsson föddes i Kristianstad den 8 maj 1912.

Den folkkära profilen blev känd bland hela svenska folket som Sveriges äldsta bloggare och influencer, när hon anammade internets moderna funktioner. 99 år gammal gick Dagny en datakurs, och efter att ha fyllt 100 startade hon upp sin egen blogg.

Efter det följde ett stort genombrott och en lång rad framträdanden i olika medier.

Dagny Carlsson. Foto: Facebook fanpage Dagny Carlsson / Fredrik Sandberg / TT

Populär 109-åring

Dagny Carlsson skrev boken ”Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring”, och medverkade bland annat i SVT-programmet ”Det är inte så dumt att bli gammal”. Där inspirerade hon stort med sin livslust och energi, som utmärkt sig för hennes ålder.

Hon debuterade också som filmstjärna, med en mindre biroll i långfilmen ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” 2016.

2017 blev Dagny historisk som den äldsta sommarprataren någonsin. I sitt populära radioprogram i Sommar i P1 berättade hon om vikten av att fortsätta utvecklas, och att livet inte tar slut bara för att man går i pension.

– Man ska inte gamla till sig, man ska känna sig som en vanlig människa, bara lite äldre och i bästa fall lite klokare, sa hon i programmet.

Hon berättade också om hur genombrottet på ålderns höst var en revansch på ungdomen, då hon aldrig studerade.

Dagny Carlsson är död

Under torsdagsförmiddagen rapporterade SVT att Dagny Carlsson har somnat in. Beskedet kom från SVT:s Åsa Blanck som regisserade dokumentären Livet börjar vid 100.

I en intervju med SVT berättar Åsa att även om det inte är något konstigt att en person går bort vid nästan 110 års ålder, så är det en stor förlust.

– Hon har tagit med mig på de vildaste äventyren. Så tror jag att hon alltid har varit, men kanske hon tillät sig bli så ännu mer efter hon blev 100: ”Skit samma, nu kör vi”. Och de äventyren är slut nu, säger Åsa Blanck till Kulturnyheterna.

Hon fortsätter:

– Det är en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket. Hon har gett så många så mycket, med sin galghumor och kunskap – det som ändå ett långt liv ger. Ett otroligt perspektiv på allt.

Dagny Carlsson blev 109 år gammal.

Alla tankar går till anhöriga. Vila i frid kära Dagny.

Exit mobile version