Därför erbjuds tusentals i Sverige tredje vaccindos redan nästa vecka – Tegnells ord bakom nya draget

Foto: Johan Nilsson/Claudio Bresciani / TT

Åtminstone 40 000 personer rekommenderas en tredje dos vaccin mot coronaviruset.
– De här personernas immunsystem behöver mer av en kick så att säga än, säger Tegnell till Sveriges Radios Ekot.

I skrivande stund har 65,8 procent av den vuxna befolkningen i Sverige vaccinerats med två doser mot covid-19. Andelen som fått minst en dos är över 81 procent.

Samtidigt kommer en särskild grupp att rekommenderas en tredje dos, från och med 1 september. Det rör sig om patienter som är organtransplanterade, lider av immunbristsjukdomar, tar medicin som påverkar immunförsvaret, eller är njursjuka. Enligt Ekot är det minst 40 000 personer.

– De här personernas immunsystem behöver mer av en kick så att säga än, och den här tredje sprutan verkar kunna ge den kicken så att de börjar producera antikroppar och andra celler för att kunna försvara sig mot de här infektionerna på ett bra sätt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

STOCKHOLM 2021-05-20 Arkiv: Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, talar under en myndighetsgemensam digital pressträff om läget när det gäller covid-19. Foto: Claudio Bresciani / TT

Enligt Tegnell finns studier och praktisk erfarenhet på att detta är nödvändigt.

– Bakgrunden är att många i de här grupperna, är att det inte räcker med att ge två doser till dem för att de ska få en bra immunitet. Nu börjar det komma fram både en del studier om det och praktiska erfarenheter att det är en fördel att ge dem en tredje dos. Då får de ett betydligt bättre skydd mot sjukdom än efter två doser, säger Tegnell.

Han utesluter inte att det kan bli aktuellt att vaccinera större grupper med en tredje dos framöver. Men i dagsläget är detta inte aktuellt.

– Men ännu så länge har vi i Sverige inga indikationer på att man börjar tappa sin immunitet i de stora grupperna i samhället. Andelen personer som insjuknar trots att de blivit vaccinerade fortsatt kommer att vara väldigt, väldigt liten, säger Tegnell till Ekot.

MALMÖ 2021-05-28 Arkiv: Fas 4 vaccinationerna på Stadionmässan i Malmö i full gång i maj. Anläggningen är Skånes största vaccinationsanläggning. På Stadionmässan vaccinerar Min Doktor i Fas 4 på uppdrag av Region Skåne. Foto: Johan Nilsson / TT
Exit mobile version