Därför kan du blåsa rött i poliskontrollen efter bara en klunk julmust – nya trenden väcker oro: ”Trodde inte…”

Kan man åka fast för rattfylleri – efter att ha druckit julmust?

Det frågar sig många efter en viral trend på Tiktok, där det visar sig att alkoholfri julmust orsakar utslag på alkoholmätare.

Tiktok-profilen Peter, 32, är en av de som har testat. Hans mätare visade 0,13.

– Jag blev chockad, säger han till Newsner.

En viral trend orsakar för tillfället stort huvudbry på videotjänsten Tiktok.

Trenden går ut på att, i nyktert tillstånd, dricka alkoholfri julmust och blåsa i en alkoholmätare. Till mångas stora förvåning ger mätaren utslag.

En som har testat är den 32-åriga Tiktok-profilen Peter Tower. Han la upp klippet då han testar på sin Tiktok – och det har fått enorm spridning.

När han blåser utan att ha druckit något får han inget utslag. Sedan tar några klunkar Apotekarnes alkoholfria julmust och blåser igen.

Då visar alkoholmätaren att han har 0,13 milligram alkohol i sin utandningsluft – något som skulle kunna leda till att han blåser rött i en poliskontroll.

– Jag blev chockad. Jag trodde inte alls att det skulle bli utslag, säger Peter till Newsner och fortsätter:

– Jag tänkte att även om det ger utslag så kan det inte ge så mycket. 0,13, det kan du ändå åka dit för om du skulle råka ut för en poliskontroll när du klunkar julmust i bilen.

Se klippet här:

Därför kan du åka fast om du dricker julmust i bilen

Teorierna kring det hela är många.

Medan en del i Peters kommentarsfält hävdar att det beror på kolsyran, menar andra att det kan bero på att han inte väntar tillräckligt lång tid innan han mäter.

Newsner ringde upp Tomas Jansson, vd på testlabbet MFH, som är expert på alkoholmätare.

Han berättar att det finns en logisk förklaring till det oväntade utslaget.

– Allting som jäser lite grann, såsom en yoghurt, eller en övermogen banan, innehåller små mängder utav alkohol. Det leder till att man får munalkohol, lite alkohol i munhålan. Det är däremot inget som går ut i blodet, utan det försvinner lika fort som du hinner dricka upp. Men blåser du då direkt i en alkoholmätare så kommer du att få utslag.

Du kan blåsa rött om du dricker julmust när du kör. Foto: Shutterstock

Det händer om du stoppas av polis

Det betyder att om du kör bil, och dricker julmust samtidigt, kan du faktiskt blåsa rött.

– Om du blir stoppad i en nykterhetskontroll så måste du ha druckit julmusten bara minuter innan för att den ska ge utslag. Gör den det, får du åka in till polisstationen, säger han.

Väl vid polisstationen används dock ett noggrannare instrument än på fältet för att mäta alkoholhalten.

– Det bevisinstrument som används på polisstationen känner av om det är munalkohol eller inte. Så du kan aldrig bli åtalad eller dömd för att ha druckit julmust när du kör.

För den som ändå är orolig för att åka dit berättar Jansson att det inte är någon risk att bli berusad på alkoholfri julmust. Även om man dricker mycket.

– Du blir inte berusad, det enda som händer är att du blir lite kissnödig.

Ingen fara i stugan! Du kan inte bli dömd för rattfylla efter att ha druckit alkoholfri julmust. Foto: Jessica Gow/TT

Så går nykterhetskontroller till

Under en nykterhetskontroll får föraren blåsa i ett så kallat sållningsinstrument som ger utslag om alkoholhalten i utandningen är över godkänd gräns.

Om så är fallet får föraren till näst lämna utandningsprov i ett så kallat bevisinstrument – och det sker vanligen på polisstationen eller i en polisbuss.

Då får föraren blåsa två gånger, med sex till åtta minuters mellanrum. Från proven räknas sedan ett medelvärde av alkoholhalten ut.

Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket vanligen motsvarar 0,2 promille i blodet.

Gränsen för omhändertaget körkort ligger på 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft.

Källa: Polismyndighetens hemsida

Visste du om att alkomätaren kan ge utslag för julmust? Dela gärna artikeln för att uppmärksamma andra på detta!

Exit mobile version