”Djungelcoronan” oroar Folkhälsomyndigheten – härjar i Brasilien

Foto: TT

En mutation av coronaviruset härjar i Brasiliens djungel – och den tros vara mycket smittsam, skriver Aftonbladet.
Folkhälsomyndigheten håller extra uppsikt över utvecklingen i Sydamerika.
”Dessa varianter ger upphov till oro”, skriver myndigheten.

Det är den så kallade P.1-varianten av coronaviruset som just nu rapporteras spridas i Brasilien. Som bekant finns även mutationer av covid-19 bekräftade i Storbritannien och Sydafrika.

På Folkhälsomyndigheten ser man med oro på de nya mutationerna. Tillsammans med den europeiska smittskydsmyndigheten har FHM bedömt att det är tre olika varianter av covid-19 som just nu innebär skäl till oro – bland dessa finns den brasilianska varianten.

Staden Manaus i Amazonas har drabbats mycket hårt av den brasilianska mutationen av covid-19-viruset. Foto: AP Photo/Edmar Barros/TT

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

Stockholm 20210112 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en pressträff med Folkhälsomyndigheten Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

”VOC 202012/01 som orsakat omfattande smittspridning i Storbritannien, 501Y.V2 i Sydafrika och P.1 i Brasilien. Dessa varianter ger upphov till oro då de har genetiska förändringar som bedöms orsaka ökad smittspridning Analyser av dessa varianters egenskaper pågår. Med anledning av rapporterna om de nya varianterna har analyserna i Sverige utökats och intensifierats. Arbetet har skett i nära samarbete med regionernas smittskyddsenheter och kliniska mikrobiologiska laboratorier. Analyserna riktas mot prover från personer som testats positivt efter att ha vistats i de aktuella riskländerna, från pågående utbrott i landet samt slumpmässigt för att få en uppfattning om varianternas förekomst och spridning i Sverige.”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson

Den brasilianska mutationen har bland annat spridits i Manaus omgiven av Amazonas djungel. Staden har drabbats mycket hårt den senaste tiden.

I Sverige har inga fall av den brasilianska mutationen kunnat konstateras i skrivande stund. Men forskare medger att den skulle kunna spridas i hela världen.

– Javisst. Alla varianter kan spridas var som helst i världen. Vi kan försöka fördröja spridningen genom att vidta olika åtgärder, som att begränsa resande och testa dem som passerar gränser, och placera resande i karantän, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till Aftonbladet.

Enligt Umeåforskaren, som under coronapandemin ofta synts i media och förklarat hur det ligger till, är det sannolikt att denna eller andra nya varianter är mer smittsamma. Han poängterar dock att det inte är bevisat vetenskapligt ännu att det skulle vara så.

Professorns lugnande ord: ”Risken för import till Sverige låg”

Jan Albert. Foto: Martin Stenmark/Karolinska institutet

Även Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet, har synts flitigt i tv-sändningar och tidningar under pandemin. Han menar att det är viktigt att hålla koll på mutationerna – och särskilt hur pass väl vaccinen biter på dessa.

– I nuläget är risken låg för import till Sverige eftersom vi har reserestriktioner och redan från början inte så mycket resande till Brasilien jämfört med andra resemål, säger Jan Albert till Aftonbladet.

Exit mobile version