Dold fälla sänker pensionen för tiotusentals – därför får vissa lägsta tjänstepensionen

När kvinnan fick se sin tjänstepension fick hon en chock.
1 200 kronor var vad som betalades ut – efter 30 års arbete, skriver Aftonbladet.

Nu tar Aftonbladet upp hennes ärende i en uppmärksammad publicering, som bland annat fått kommunen kvinnan jobbat på att nu undersöka möjligheten att räkna upp hennes tjänstepension.

Och denna anonyma kvinna är knappast ensam. Ungefär 10 000 människor i landet befinner sig i en liknande sits, enligt fackförbundet Visions statistik som Aftonbladet hänvisar till.

Hur har det då kunnat bli på detta sätt?

Foto: Pixabay

Detta beror på att kvinnan blev tillfälligt sjukskriven vid 1998, varefter hon sedan jobbade deltid i flera år. I det kommunala pensionsavtalet som gällde vid den här tiden, innebar det att pensionen då skulle räknas på lönen före sjukskrivningen, skriver Aftonbladet.

För denna kvinna innebar det att hon fick den lägsta tjänstepensionen.

– Det har resulterat i att det är något av ett lotteri där tjänstepensionens storlek i praktiken beror på hur kommunen ställer sig till den här ventilen i avtalet, säger Sari Wonsell som är ombudsman på Vision, till Aftonbladet.

Den som är osäker på om detta kan drabba en själv, uppmanas nu ta kontakt med sitt fack. Det gäller anställda som varit sjukskrivna före 1998 års utgång och därefter jobbat deltid, och som vid den tiden omfattades av kommunala pensionsavtalet PA-KL.

Pensionsavtalet PA-KL ersattes just år 1998 av PFA och detta övergick sedan 2006 till det avtal som i dag kallas KAP-KL, uppger KPA på sin hemsida.

Kvinnan på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Shutterstock

Vad tänker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Exit mobile version