Dykare blev nästan påkörda av påverkade båtförare – tvingades avbryta sökinsats: ”En krigszon”

Dykare i Mora

Foto: Facebook

När dykare sökte efter försvunnen person i Mora höll de på att bli påkörda av påverkade båtförare.

Nu ryter insatsledaren Marcus Göthberg ifrån i ett inlägg på Facebook.

”Det är med blandade känslor vi lämnar Mora helt klart…”, skriver han i inlägget.

När insatsledaren Marcus Göthberg och hans kollegor sökte efter försvunnen person i Mora fick han en chock av hur människor betedde sig i vattnet.

Inte bara det att båtförare ute i vattnet struntade i polisen och dykarnas instruktioner vid passage. De struntade också helt i dykflaggorna som sattes upp.

Beteendet ute i vattnet chockerade Marcus Göthberg som varit på sjön i 40 år.

”Jag som insatsledare bor på västkusten och vart på sjön i ca 40 år… Växt upp med båtar havet och uppfostrad med respekt för både havet och dess krafter..Dykt själv i över 15 år och köpte min första jolle som 5 åring. Jag måste tyvärr säga att den dagen ni kommer ha en dödsolycka i Mora kommer jag tyvärr inte blir förvånad….. Tyvärr”, skriver Marcus i inlägget och fortsätter:

”På kvällen när vi skulle göra sista dyket efter den saknade mannen förvandlades vattnet till en krigszon av påverkade båtförare som varken lyssnade på våra instruktioner vid passage.. Såg våra dykflaggor eller ens tittade vart man körde i extremt höga farter samt barn.. Ja barn både utan flytvästar eller ens kunskap vad 5 knop är eller vad en dykflagga betyder.. På vattenscoter i farter som var extrema…”.

Missade med någon meter

Men det var inte det värsta. När dykarna ligger i vattnet och gör allt för att hitta den försvunna personen är de nära att bli påkörda. Enligt Göthberg missade båtförarna hans kollegor med bara någon meter.

”När vi sa till dem på skarpen blev dem nästan hotfulla och dem som låg bak på släpringen var så fulla så dem knappt kunde röra sej…”, skriver han i inlägget och berättar vidare i kommentaren om båtförarnas svar:

”Det sjukaste citatet av alla var när vi sa till en föraren och fick till svar.. Nu har ni fan vart här hela dagen nu får ni fan ge er”.

Båtförarnas respektlösa beteende gjorde till slut att Marcus Göthberg fick ta upp dykarna ur vattnet och avsluta insatsen. Risken för olycka blev helt enkelt för stor.

Inlägget har väckt starka reaktioner

Inlägget har väckt starka reaktioner på Facebook. Något som syns i kommentarerna.

”Pinsamt Mora”, skriver en person i kommentarfältet.

”Ingen rolig läsning, tack för att du är uppriktig och inte slätar över!”, skriver en annan.

”Så jävla respektlöst både mot räddningspersonalen och de anhöriga!De har klart och tydligt informerat om var och när söket skulle ske, ni kunde väl för i helvete ha hållit er därifrån så de hade kunnat få jobba ostört!”, skriver en tredje.

Exit mobile version