Dyrare att gå till tandläkaren – här är regionens nya förslag

Ett förslag om höjda avgifter hos tandläkaren har klubbats igenom av Region Dalarnas tandvårdsnämnd. Om förslaget godkänns i regionfullmäktige höjs priserna hos Folktandvården redan efter nyår. 

– Ja det är ju vansinne med tanke på att folk inte har råd att gå till tandläkaren som det är nu, säger Linn Strömbäck som jobbar inom socialtjänsten, till Sveriges Radio

Region Dalarnas tandvårdsnämnd vill att taxorna inom Folktandvården ska höjas. Enligt Sveriges Radio kommer höjningen inte att gälla besök som avser förebyggande tandvård, men däremot olika behandlingar. 

Om förslaget verkställs innebär det ett hårt slag för mångas plånbok.

– Det är ohyggligt dyrt att gå till tandläkaren, säger falubon Gunnel Frid som P4 Dalarna talat med, om de nuvarande priserna. 

Foto: TT

Vill inte avslöja exakta priser

I förslaget framgår det att tandvårdsnämnden vill höja taxorna med 4,5 procent, men exakta priser för olika behandlingar vill de inte avslöja.

– Det kan jag inte svara på. Jag vill inte utefter att vi har, ja ur konkurrenssynpunkt så har vi sekretess på just exakta uppgifter, säger Karin Gunnars Hellgren, chef över regionens tandvård till Sveriges Radio. 

På frågan om varför man vill höja kostnaderna för tandvård svarar Karin Gunnars Hellgren: 

– Det här är ett förslag för att vi på sikt ska skapa förutsättningar för att få en tandvårdsekonomi i balans.  

Vill höja med 4,5 procent

Taxahöjningen på 4,5 procent är än så länge ett förslag som klubbats igenom av regionens tandvårdsnämnd. Beslutet fattas i regionfullmäktige i november månad.

Om förslaget går igenom kommer det då att bli känt vilka priser man kan förvänta sig för olika behandlingar hos Folktandvården i regionen. 

Tidigare i veckan skrev regionpolitikerna Henrik Fritzon, Talla Alkurdi och Håkan Linnarsson (S) en debattartikel för Expressen, där de föreslog att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet

”Nu är läge att istället föreslå en ordentlig tandvårdsreform. Vårt förslag är att låta tandvården ingå i högkostnadsskyddet. Enligt den statliga tandvårdsutredningen skulle det kosta statskassan 6-7 miljarder per år.

Kostnaden är att jämföra med vad det kostade att avskaffa värnskatten och i jämförelse med de 300 miljarder som de samlade skatterna sänkts med sedan millennieskiftet går det inte att hävda att en sådan reform vore ekonomiskt ogörbar”, skrev regionpolitikerna tidigare i veckan. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version