Efter fortkörningen: Så mycket får Prins Carl Philip i böter

Prins Carl Philip böter

Foto: TT

Det var i början av mars som det kom till allmänhetens kännedom att Prins Carl Philip åkt fast för fortkörning efter att ha kört i 89 km/h på en 70-sträcka. Gärningen fångades av en fartkamera, och nu står det klart vad prinsen fått i böter. 

Det var den 4 december förra året som prins Carl Philip Bernadotte tryckte för hårt på gaspedalen och fångades av en fartkamera i Norrtullstunneln 17 på E20 i Stockholm. 

Hastighetsbestämmelsen för sträckan är 70 kilometer i timmen, men då prinsen körde i 89 km/h upprättades en anmälan, då man ansåg att prinsen kört oaktsamt.

Foto: TT

Så fort körde prinsen

Enligt handlingar från Åklagarmyndigheten ska prins Carl Philip då ha åkt fast för fortkörning

“Du har kört personbil med en hastighet av 89 km/h utanför tätbebyggt område trots att högsta tillåtna hastigheten där var 70 km/h. Du begick gärningen med oaktsamhet”, står det att läsa i Åklagarmyndighetens strafföreläggande enligt Aftonbladet

I slutet av februari i år kallades prinsen till förhör gällande bilderna från fartkameran. Enligt Aftonbladet ska prinsen då ha sagt att han trodde att det var tillåtet att köra i 80 km/h på sträckan i fråga, om det stämde överens med hastigheten han själv körde kunde han inte svara på. 

Prinsen ska även ha frågats om det fanns särskilda omständigheter som gjorde att han körde över hastighetsbestämmelserna, men det är ingenting som prinsen påstår. 

Hovet om straffet

Bötesbeloppet för fortkörning kan skilja sig åt och beror på olika faktorer. Saker som hastighetsbestämmelse, hur mycket över den rådande hastugheten man körde, och var, är exempel på faktorer som spelar in. 

Enligt Aftonbladet har prinsen fått 2 400 kronor i böter för fortkörningen. Detta bekräftar hovet i ett uttalande till tidningen. 

– Det vi kan säga är att det här har skett och att boten är betald, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Platsen har ingen koppling till händelsen. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT 

Kungens snabba omkörning

Förra våren gick det även lite för fort i trafiken för Carl Philips pappa kung Carl XVI Gustaf. 

En ljusblå BMW, vilken enligt bilens registreringsnummer ägdes av kungen, gjorde en omkörning i hög fart på E20.

– Kungens bil blåste bokstavligen om mig, föraren måste ha kört runt 140 i alla fall, sa en bilförare som blev ögonvittne till händelsen då till Expressen.

Exit mobile version