Efter IT-attacken – här samarbetar Coop och Ica för att minska matsvinnet: ”Ren byteshandel”

coop, ica, it-attack

Foto: TT/Facebook

Flera Coop-butiker i landet har tvingats hålla stängt efter IT-attacken.

Nu får de hjälp – av konkurrenten Ica.

– Jättefint att vi kan göra så, säger Henrik Jönsson, butikschef på Coop i Örkelljunga, till Aftonbladet.

Det var i slutet av förra veckan som en omfattande IT-attack riktades mot det amerikanska mjukvarubolaget Kaseya.

Cyberangreppet resulterade snabbt i problem för företag och butiker som använder sig av mjukvaran – bland annat den svenska matkedjan Coop.

Sedan i fredags har Coop slitit med ett kassahaveri i såväl självbetalningskassor som bemannade kassor, och flera butiker har tvingats hålla stängt.

På flera håll har Coop-butiker sedan dess delat ut gratis mat till kunderna, så att varorna inte ska behöva slängas när de riskerar att bli dåliga.

Foto: Ali Lorestani/TT

Samarbetar med Ica

Så har man även gjort på Coop i den skånska orten Örkelljunga.

I en intervju med Aftonbladet förklarar butikschefen Henrik Jönsson att man under helgen delade ut jordgubbar, bröd och annat som skulle slängas inom kort.

Men inte nog med det. Butiken har också hittat ytterligare en lösning för att minska matsvinnet – nämligen att samarbeta med den konkurrerande Ica-butiken.

– Vi samarbetar med Ica så att de har grejer hemma också så att mina kunder som handlar där nu också blir nöjda och glada. Det är ju jättefint att vi kan göra så, säger Coops butikschef Henrik Jönsson till Aftonbladet.

”Ren byteshandel”

För samtidigt som de två Coop-butikerna på orten lider av kassahaveriet och behöver slänga matvaror, upplever Ica-butiken ett extra stort tryck.

Jonas Svensson, butikschef på Ica Supermarket Örkelljunga, säger att man tvingats sätta in mycket extrapersonal och att hyllorna snabbt börjat gapa tomma.

Han är därför tacksam till hjälpen från Coop, som innebär påfyllda varor och ett minskat matsvinn på samma gång.

– Vi har fått låna lite mjölk och lite frukt och grönt som de kan få tillbaka när de öppnar upp igen. Ren byteshandel. Både för våra kunders och Coops skull, säger Jonas Svensson till Aftonbladet.

I ett inlägg på Facebook tackar Ica-butiken vidare för samarbetet med Coop.

”Svåra tider för Coop. Vi gör så gott vi kan för att minska deras svinn och hoppas verkligen att båda Coop butikerna snart är åter i drift. Stort tack till Henrik med personal som stöttar upp med det vi saknar i butiken”, skriver man i inlägget.

Vad tycker du om butikernas initiativ? Lämna gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version