Efter överklagan: Lisa Holms mördare döms till livstid i Litauen

Det har nu gått två år sedan 17-åriga Lisa Holm mördades i Kinnekulle. Mordet skakade om hela Sverige. Nerijus Bilevicius från Litauen dömdes till livstids fängelse och det beslutades också att han skulle avtjäna större delen av straffet i sitt hemland. 

”Kriminalvården finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen.” skrev Kriminalvården i beslutet.

Nerijus Bilevicius sitter för närvarande på Norrtäljeanstalten på avdelningen för sexualbrottslingar. Han ansökte i juni förra året om att få avtjäna sitt straff i hemlandet, och säger att anledningen är att han vill komma närmare sin hustru och familj. 

Men vid Kriminalvårdens begäran om överföring beslutade en distriktsdomstol i Litauen också att hans straff skulle sänkas – till 15 års fängelse istället för livstid.

– Straffet för ett ”normalt mord” i Litauen är 7-15 års fängelse. Anledningen till varför straffet blev 15 år och inte ett grövre straff var att allt i den svenska domen inte var översatt till litauiska. Straffet i Litauen blev ”standardstraffet”, har domaren Laisvydas Zederštremas sagt enligt GT.

Beslut väckte dock starka reaktioner i Sverige och överklagades.

Men idag meddelades att Bilevicius livstidsstraff står fast även i Litauen. Den svenska domen har nu blivit helt översatt och åklagaren som har hand om fallet i Litauen anser att Nerijus Bilevicius borde dömas till livstid, precis som i Sverige.

Exit mobile version