Efter regnovädret – då kommer värmen tillbaka: ”Uppåt 25 grader”

Sommaren lider mot sitt slut och dagarna blir kortare och mörkare. Värmen fortsätter dock att hålla ett stadigt grepp om sensommaren, och i veckan kan man räkna med 25 grader på flera håll i landet. 

Nu kommande dagarna visar prognosen att vi får ett par soliga dagar, meddelar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI till Aftonbladet. 

Augusti har mestadels bjudit på sol och höga temperaturer upp mot 30 grader. Men för några dagar sedan drog ett förväntat regnoväder in och drog med sig kallare luft i stora delar av landet. 

Under helgen drabbades stora delar av Svealand av skyfall och åska, vilket orsakade strömavbrott och översvämningar på vissa håll. 

 – Det kan bli problem med vattensamlingar på vägar, starka vindar i samband med ett kraftiga regnområden passerar och det finns stor risk för översvämmade källare, sa meteorologen Mikael Luhr på Klart.se till Aftonbladet innan det väntade ovädret slog till.

Värmen kommer tillbaka

Men när man trodde att hösten kommit för att stanna gör värmen comeback. Enligt SMHI:s prognoser bjuder några av augusti månads sista dagar på badväder i form av sol och värme. 

– Från och med onsdag blir det allmänt varmare i hela landet med uppåt 25 grader i de sydligare delarna och 20 grader i Norrlands inland och redan på måndag tittar solen fram förutom i norra Norrland där det kommer regna, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI till Aftonbladet

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / TT

Veckan bjuder på ihållande sol och temperaturer över 20 grader i södra och mellersta Sverige, medan Dalarna och norrut får växlande molnighet med risk för skurar. 

Kan bli 27 grader

Varmast blir det i Stockholm och Östersjölandskapen där man kan räkna med stigande temperaturer under veckans gång. Som mest blir det mellan 25 och 27 grader vilket väntas till helgen. 

Men värmen är inte här för att stanna. Efter lördag kan man enligt prognoserna räkna med sjunkande temperaturer allt eftersom september närmar sig. 

– Och de temperaturerna ligger ungefär så fram till lördag då den varmare luften börjar skjuta lite på sig. Då kan vi förvänta oss runt 15-20 grader i princip i hela landet, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen till Aftonbladet. 

Foto: Shutterstock

Vill du ha mer av sommarvärmen eller längtar du till hösten? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version