Efter värmeböljan – här drar nytt oväder in med ösregn och åska: ”Risk för översvämning”

Under den senaste tiden har det varit riktigt varmt på sina håll i Sverige.

Men nu vänder vindarna och ett nytt oväder är på ingång. SMHI varnar för skyfallsliknande regn och åska, det rapporterar Tv4.

Den senaste veckan har extremhettan slagit till ordentligt på flera håll i Europa.

I Portugal sattes ett nytt värmerekord för juli med en temperatur på 47 grader.

Värmen har också lett till flera förödande bränder, främst i Sydeuropa.

Även i Tyskland, Frankrike, och Storbritannien har drabbats av hettan. I Nantes i västra Frankrike sattes ett nytt värmerekord med 42 grader under måndagen.

Högsta temperaturen på 70 år

I början på den här veckan slog värmen till även i Sverige. Enligt Tv4 uppmättes den högsta temperaturen på hela 70 år med temperaturer under torsdagen.

Badstrand, skyfall
Foto: Shutterstock/ Johan Nilsson/TT

I Målilla, i Kalmar, mättes en temperatur på 37,2 grader. Det var inte bara inte bara årshögsta utan också den högsta temperaturen i Sverige på över 70 år.

SMHI varnar för kraftigt oväder

Men värmeböljan ser ut att bli kortvarig i Sverige. Redan under fredagen ser vädret ut att slå om och SMHI har i stället utfärdat en gul varning om ”skyfallsliknande regn” och åska. Detta med risk för översvämmning.

– Vi har nu en kallfront som puttar undan den här riktiga varma luften och mellan de här luftmassorna så bildas en del kraftigt regn. SMHI har då gulvarnat för detta framförallt i de norra delarna och Bohuslän och Dalsland och upp över de södra delarna av Värmland, säger Tv4:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Skyfallsliknande regn och åska innebär att det kan bli mycket regnmängder på väldigt kort tid.

– Och då finns det risk för översvämningar i källare eller dagvattensystem, även ute på vägarna kan det ske vilket gör att trafiken kan gå långsammare, säger Lasse till Tv4.

Risk för översvämning

SMHI:s varning är utfärdad från klockan 04.00 på fredagsnatten fram till klockan 20.00 på kvällen.

– Det är under en ganska lång tid som det här regnområdet ligger kvar här, vilket gör att det sammantaget kan röra sig om rätt så stora regnmängder. Åtminstone 50-60 millimeter kan falla här på relativt kort tid, säger Lasse.

Vet man om att man har en källare i utsatta områden och kanske har haft översvämning tidigare, så är Lasses råd att man ska gå ner och se över prylarna och ta upp det som eventuellt inte skulle klara av fukt eller vatten.

Exit mobile version