Eldsjälen Linnéas värmande gest – startar insamling till hemlösa: ”Kan inte bara stå och se på”

Foto: Privat/ Janerik Henriksson/TT

Linnea vägrar stå och se på när allt fler människor saknar tak över huvudet i Sverige. Nu startar hon en insamling till förmån för alla hemlösa människor i Gävle.

Det finns 33 000 hemlösa i Sverige enligt Socialstyrelsens siffror från 2017, men mörkertalet är stort.

När Linnéa Edholm såg allt fler hemlösa på Gävles gator bestämde hon sig för att agera.

– Jag har bott i Gävle i tio år och har inte hört någon annan som gör något för hemlösa, förutom Hela människan, så jag bestämde mig för att göra en insamling, berättar hon för Newsner.

Foto: Privat/ Janerik Henriksson/TT

Så många hemlösa finns det

Enligt Linnéa har Gävle kommun fått 300 000 kronor för att starta upp projektet bostad först, ett projekt som syftar till att hemlösa ska få hyra en bostad med skräddarsytt stöd efter individens behov.

”Arbetssättet i Bostad först utgår från att en egen bostad är en grundläggande mänsklig rättighet och att människor behöver ett tryggt boende för att kunna göra något åt sina livsproblem. Rent konkret erbjuds människor i akut hemlöshet ett eget kontrakt. Detta kombineras sedan med frivilliga och individuellt anpassade hjälpinsatser”, skriver Sveriges regioner och Landsting på sin hemsida.

LÄS MER: 14-årige Filip startade insamling till fattigpensionärer – samlat in rekordbelopp: ”Magiskt”

I slutet på 2021 presenterades en rapport som visar att 80 procent av de som blir erbjudna en lägenhet via Bostad först-modellen klarar av att behålla den. Men i Gävle används istället en modell där 70 procent förblir hemlösa, skriver lokaltidningen GD.

– På många andra plan, som inom kultur eller sport kan man lägga hur mycket pengar och engagemang som helst. Men när det kommer till att ta hand om våra medmänniskor då går det inte. Det tycker jag är väldigt ytligt, säger Linnea till Newsner och fortsätter:

– Det är liksom 2022 nu. Samhället har förbättrats på så många sätt men människorna, ja de glömmer man bort.

”Test att gå i en hemlös skor”

Linnea menar att samhället hade kunnat vara en mycket bättre plats om vi tänkte med hjärtat.

– Det är så mycket vi tar för givet. Men som jag har sagt tidigare, testa att gå i en hemlös människas skor så får vi se hur länge du pallar.

LÄS MER: Bröderna i Kevin-fallets känslosamma ord – efter svenska folkets stora insamling: ”Tack vare er…”

Efter att ha varit kontakt med lokala organisationer som Hela människan, skapade hon ett evenemang i deras lokaler dit människor kan gå och skänka förnödenheter. Det kommer även gå att swisha en slant som oavkortat kommer gå till att hjälpa de hemlösa i staden.

– Anledningen till att jag bjuder in till ett event är för att jag vill att människor ska börja prata om det här med hemlöshet. I nuläget upplever jag att många dömer hemlösa, och ser dem som utanför samhället. Men de är ju också människor med erfarenheter och talanger som också skulle kunna bidra till samhället om de fick chansen, säger Linnea till newsner och tillägger:

– Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något, säger Linnea till Newsner.

Exit mobile version