Expertens varning till alla äldre – när extremhettan drar in över Sverige: ”Man bör undvika…”

Extremhettan drar in över Sverige och även om vissa njuter av de heta temperaturerna kan det varma vädret innebära fara. Framförallt för landets äldre, det rapporterar P4 Göteborg.

Under onsdagen kan det bli uppåt 30 grader på sina håll och på torsdag ännu varmare än så.

– Det kan bli 33–34 grader i östra Götaland på torsdag, men prognosen är lite osäker ännu, säger meteorologen Anna Latvala på Foreca, till Aftonbladet.

LÄS MER: Kroppen larmar dig innan du får solsting – här är varningstecknen du aldrig ska ignorera

Äldre särskilt utsatta för värme

Enligt närhälsan är äldre personer särskilt utsatta då de har en sämre temperaturreglering och nedsatt förmåga att känna törst. Dessutom har de oftare kroniska sjukdomar än vad yngre personer har.

Pensionär, temperatur
Foto: Shutterstock/ Johan Nilsson, TT

Detta leder till att de blir uttorkade och kan drabbas av blodtrycksfall.

Enligt Lars Barregård, senior professor i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska i Göteborg, kan värmen göra att äldre personer förlorar medvetandet.

Nu kommer han med en varning till landets äldre.

– Man bör undvika att öppna fönstret och liksom gå ut på balkongen och sådant. Man kanske tycker först att ”Ja, men det är så varmt. det är nog bra”, men ofta blir det inte bättre av det utan tvärtom lite sämre, säger han till P4 Göteborg.

Så undviker du solsting

LÄS MER: 86-årige Lars ilska i värmen – upp till 30 grader på rummet: ”Man ska inte riskera att vi dör”

I stället menar han att man ska dricka mycket, mer än vanligt. Vatten, saft och mjölk går bra. Men man ska undvika alkohol.

Ett annat sätt att svalka sig på är att badda sig själv med svala, fuktiga handdukar, en fläkt fungerar också bra om man vill sänka kroppstemperaturen.

Exit mobile version