Färre vill vaccinera sig – anser att pandemin snart är över: ”Intresset verkar svagt”

Skylt på restriktioner, vaccinering

Foto: TT/Shutterstock

I början av februari slopades samtliga restriktioner gällande covid-19. I samband med att restriktionerna försvann minskar också antalet personer som vaccinerar sig.

En orsak tros vara att en del anser att det inte behövs då pandemin snart är över.

– Det blir allt tydligare att intresset verkar svagt, säger Per Hagstam till Sveriges Radio Ekot.

Den 9 februari slopades restriktionerna som gällt under pandemin. Restriktioner som handlat om olika sorters sammankomster och tillställningar, både privata, allmänna och på serveringsställen, försvann.

Dessutom togs också inreserestriktionerna för nordiska länder bort. Samtidigt gäller de särskilda rekommendationerna för ovaccinerade fortfarande.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vaccinationstakten går ner

Sveriges Radio Ekot har genomfört en undersökning som visar att vaccinationstakten går ner, vilket märks i många av landets regioner. Detta gäller främst för dos tre. Efter att restriktionerna försvann, försvann också bokningarna.

Ekot rapporterar om att många har avbokat eller att personer som bokat inte dykt upp. Många som avbokat är sjuka eller har varit i covid-19 men en hel del ser inte samma anledning till att vaccinera sig.

– Det blir allt tydligare att intresset verkar svagt och det finns gott om lediga vaccinationstider, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare på Region Skåne till Ekot.

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har nästan 4,8 miljoner svenskar tagit dos tre, medan cirka 7,5 miljoner vaccinerat sig med två doser. Nu ser man däremot att antalet vaccinationer minskar drastiskt.

Viktigt att ta tredje dosen

En orsak till avbokningarna är att en stor andel upplever att de inte längre behöver vaccinera sig då de anser att pandemin snart är över. Personer som precis varit sjuka i covid-19 upplever att de inte behöver tredje dosen, men Per Hagstam menar att den sprutan är viktig.

­– Dosen behövs för att ge ett långsiktigt skydd mot eventuella nya virusvarianter, säger Per Hagstam till Ekot.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Exit mobile version